U kojoj mjeri je štetan uticaj elektromagnetnog zračenja?
Mobilni telefon

Mobilno ali oprezno!

U kojoj mjeri je štetan uticaj elektromagnetnog zračenja?

Da li je u Crnoj Gori i u svijetu još uvijek jak lobi proizvođača mobilnih telefona i mobilnih operatera koji daju velika novčana sredstva za reklamiranje u svim medijima, pa utvrđeni rezultati o štetnosti prolaze neopaženo?

Mikrotalasi su niskoenergetski talasi koji su zapravo prilično štetni. Od mikrotalasa slabog inteziteta, a sa kojima smo okruženi, možemo izdvojiti:

• Mobilni telefoni rade na 900 MHz do 1,8 MHz

• Bežični telefoni rade na 900 MHz i 2,4 GHz

• Bežični internet radi na frekvencijama od 2,4 GHz i 5,8 GHz

• Blutut (Bluetooth), bežična tastaura i miš rade na oko 2,4 GHz

• Noviji računari i laptopovi rade na preko 1,5 GHz

• Radarska postrojenja rade od 6 GHz, recimo aerodromska i oblasna kontrola leta

Snaga ovih talasa na kojima rade pomenuti uređaji je mala. Ali kada pogledamo rad mikrotalasne pećnice koja radi na 2,6 GHz i služi za zagrevanje i pečenje hrane, onda dolazimo do logičnog zaključka da i mikrotalasi malog inteziteta mogu da vremenom naškode živom svetu i da naruše energetsku ravnotežu u organizmu, što dovodi do raznih oboljevanja. Postoji poslovica koja kaže: “Tiha voda breg roni”, što smo kroz različita iskustva svi mi potvrdili.

SAR-vrijednost (Specific Absorption Rate) je jedan od najobjektivnijih pokazatelja intenziteta ozračenja ljudskog organizma nejonizirajućim zračenjem, jer ne postoji nijedan bolji parametar kojim bi se mogle procijeniti moguće opasnosti kod upotrebe mobilnog telefona. Mjerenje SAR-a nije nimalo jednostavno i zahtijeva poštovanje niza strogo propisanih standarda. Krajem 2000. godine proizvođači mobilnih telefona iz MMF-a (Mobile Manufacturers Forum) foruma, odlučili su da svi proizvođači telefona u svijetu počnu navoditi SAR vrijednosti na svojim proizvodima, te da korisnicima pruže sve relevantne i korisne informacije na priloženoj deklaraciji. Iz tog razloga su se mnogi proizvođači mobilnih telefona nakon 2000. godine povukli sa tržišta, jer nisu mogli da prate zahtjeve za smanjenje zračenja.

Ovo je SAR tabela nekih mobilnih telefona:

SAR TABELA

EKSPERIMENTI IZVEDENI U SVIJETU I ČINJENIČNO STANJE:

1. Mobilni telefoni potencijalno kancerogeni - Svetska zdravstvena organizacija (WHO – World Health Organization) je priznala da je zračenje mobilnih telefona jedan od potencijalnih uzroka razvoja raka. Kako saopštava Medical News Today, opasnost od uređaja ocenili su specijalisti Međunarodne agencije za istraživanje raka (International Agency for Research on Cancer, IARC). Izveštaj o njihovom radu publikovan je u časopisu The Lancet Oncology od 01.07.2011. godine. U sastav radne grupe IARC ušao je 31 ekspert iz 14 zemalja. Naučnici su imali zadatak da procijene posljedice dugotrajnog dejstva elektromagnetnog zračenja mobilnih telefona na organizam čovjeka. Za to su koristili podatke i materijale odgovarajućih epidemioloških ispitivanja sprovedenih ranije.

2. Wi-Fi – alergija na elektromagnetno zračenja - Novi vid alergije registrovali su specijalisti u Sjedinjenim Američkim Državama. Pokazalo se da je kod nekih ljudi otkrivena “alergija” na zračenje bezičnih mreža Wi-Fi. Kao što govore sami lekari, dejstvo zračenja Wi-Fi opreme (Wi-Fi primo-predajnici, bežični ruteri, notebook i tablet računari …) nije potpuno izučeno, a do tada sa takvom simptomatikom nije bilo susreta. Već su mnogi saglasni s tim da Wi-Fi nije bezopasan za ljudsko zdravlje, iako je činjenica da je to zračenje znatno manjeg intenziteta od zračenja mobilnih telefona. Neki naučnici tvrde da je bojazan osnovana- iako niskog intenziteta ovo zračenje djeluje na organizam tokom boravka u njegovom polju, pa je logično predpostaviti da ima negativan uticaj na čovjeka. Danas su gotovo svi rastorani, kafei, hoteli, poslovni prostori, a sve češće i domovi opremljeni sa Wi-Fi mrežama (ruterima).

3. Mobilni telefoni ubijaju pčele - Naučnici sa Univerziteta Punjab u Indiji napravili su eksperiment u koji su uključili dve košnice pčela. U jednu košnicu su stavili mobilni telefon na kome su dva puta dnevno simulirali poziv u trajanju od 15 minuta. U drugu košnicu su stavili imitaciju mobilnog telefona koji nije davao nikakav signal. Nakon tri mjeseca testiranja naučnici su otkrili da se broj pčela u košnici s aktivnim mobilnim telefonom znatno smanjio. Pčele izložene zračenju mobilnog telefona su se neobično ponašale, izlegle su znatno manje jajašaca i nisu proizvele med. Ovim eksperimentom su naučnici u Punjabu potvrdili više godina spominjanu mogućnost da su zračenja mreža mobilnih telefonna krivci za tako rapidno izumiranje pčela.

4. Korišćenje mobilnog telefona pre spavanja loše utiče na san - Istraživači sa instituta Karolinska u Stockholmu i njihove kolege sa Wayne State University vjeruju da je zračenje iz ovih uređaja povezano sa nesanicom, glavoboljom i konfuzijom, smanjujući istovremeno trajanje dubokog sna te sprječavajući kvalitetan noćni odmor. U istraživanju su učestvovali muškarci i žene u dobi od 18 do 45 godina. Naučnici su zaključili da zračenje mobilnih telefona ima negativan uticaj na proizvodnju hormona melatonina, zaduženog za kontrolu "unutrašnjeg sata" organizma.

5. Korišćenje mobilnog telefona može dovesti do pogoršanja pamćenja - Zračenje mobilnog telefona pokazuje negativan efekat na pamćenje živih organizama. Ovo tvrđenje dokazali su švedski neurohirurzi sa Lind Univerziteta tokom opsežnog eksperimenta sa laboratorijskim pacovima. Tokom eksperimenta pacove su stavljali u kutiju sa 4 nepoznata objekta. Posle upoznavanja sa objektima pacove su premeštali u drugu kutiju sa drugim skupom objekata ili sa istim objektima ali drugog rasporeda. Naučnici su utvrdili da zračeni pacovi su trošili znatno više vremena za ponovno upoznavanje već poznatih objekata. Po mišljenju Henriete Nitbi (Henrietta Nittby) i naučnog rukovodioca, profesora Lajfa Salforda (Leif Salford) dobijeni rezultati potvrđuju ranije sprovedena slična ispitivanja.

6. Mobilni telefon obara hemoglobin - Naučno istaživanje je utvrdilo da „ljubav prema mobilnom telefonu“ obara hemoglobim u krvi. To sa druge strane može dovesti do formiranja kamenja u bubrezima i do kardio-vaskularnih oboljenja. Da bi to dokazali specijalisti su proveravali mnogobrojne uzorke krvi podvrgavajući ih zračenju mobilnog telefona 10 do 60 sati. Ovo istraživanje sprovedeno u Evropskom naučno-istraživačkom institutu elektronskih komponenata pokazalo je da, i znatno niži nivo zračenja nego onaj koji proizvode mobilni telefoni, izaziva „curenje“ molekula hemoglobina.

7. Muškarci, oprezno sa mobilnim i notebook-om! Koji muškarci su najizloženiji negativnom dejstvu elektromagnetnog zračenja? Po podacima američkih naučnika to su muškarci koji:

• Nose mobilni za pojasom ili u džepu pantalona.

• Razgovaraju mobilnim 3 – 4 sata dnevno.

• Rade na notebook-u držeći ga na kolenima.

• Koriste bezprovodne slušalice.

Šta se dešava?

• Pogoršava se kvalitet sperme.

• Snežava se aktivnost sprematozoida.

• Pojavljuje se realna opasnost da ne mogu imati dece.

• Povećava se rizik pojave raka prostate.

Do takvih rezultata su došli američki istraživači testirajući uzorke sperme od 32 muškarca. na lošiji kvalitet spreme. Do sličnih rezultata su došli i specijalisti rimskog univerziteta „La Sapienza“ na osnovu zajednički spovedenih ispitivanja sa lekarima bolnice „Santa Maria Goretti“.