Britanci napravili presedan: Ukrajinci mogu koristiti naše oružje da gađaju Rusiju

UNUTAR TERITORIJA DRŽAVE

Britanci napravili presedan: Ukrajinci mogu koristiti naše oružje da gađaju Rusiju

Britanski ministar vanjskih poslova David Cameron obećao je tri milijarde funti (3.74 milijarde dolara) godišnje vojne pomoći Ukrajini "sve dok bude potrebno" i dodao da London nema ništa protiv da se oružje koristi unutar Rusije.

"Dat ćemo tri milijarde funti svake godine koliko god dugo će to biti potrebno. Upravo smo stvarno ispraznili sve što možemo u smislu davanja opreme", rekao je u intervjuu za Reuters tokom posjete Kijevu.

Ovo je najveći paket pomoći iz Velike Britanije do sada.

Cameron je rekao da Ukrajina ima pravo koristiti oružje, koje joj je dostavio London, za napade na mete unutar Rusije te da o Kijevu ovisi hoće li to učiniti.

"Ukrajina ima to pravo. Baš kao što Rusija napada unutar Ukrajine, sasvim se može razumjeti zašto Ukrajina osjeća potrebu osigurati mogućnost da se brani", rekao je Cameron Reutersu.

Do sada zapadni zvaničnici nisu izričito odobravali korištenje zapadne pomoći unutar samog teritorija Rusije, a u nekoliko instanci domet oružja je ciljano ograničavan.

Cameron, koji je vodio Britaniju od 2010. i 2016. kao premijer, a vratio se politiku tek prije nekoliko mjeseci, susreo se s ukrajinskim ministrom vanjskih poslova Dmitrom Kulebom i predsjednikom Volodimirom Zelenskim u svom drugom posjetu Kijevu kao ministar vanjskih poslova.

Izvor:Klix.ba

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.