Inflacija u Turskoj u aprilu skočila na skoro 70 odsto
Ilustracija

Statistika pokazala

Inflacija u Turskoj u aprilu skočila na skoro 70 odsto

Godišnja stopa inflacije u Turskoj je u aprilu porasla sa martovskih 68,5 na 69,8 odsto, objavio je institut za statistiku Turkstat.

Inflacija u Turskoj je sada najviša od novembra 2022. godine, prenosi Tanjug. U aprilu su na godišnjem nivou najviše porasle cijene u sektoru obrazovanja i to 103,86 odsto, kao i cijene usluga u hotelima, kafeima i restoranima 95,82 odsto i cijene transporta 80,39 odsto.

Hrana i bezalkoholna pića su godišnje poskupili 68,5 odsto, alkoholna pića i duvan 78,53 odsto, a odjeća i obuća 51,2 odsto.

Na mjesečnom nivou, inflacija je porasla 3,18 odsto.

Godišnja stopa bazne inflacije u Turskoj je takođe porasla u aprilu, sa martovskih 75,21 odsto na 75,81 odsto.

Turska centralna banka odlučila je 25. aprila da zadrži referentnu kamatnu stopu na 50 odsto.

Banka je navela da su inflatorni pritisci i dalje prisutni zbog inflacije u sektoru usluga, rasta cijena hrane i geopolitičkih rizika.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.