FBI podnosi prijavu portiv kongresmena zbog njegovih veza sa biznismenima iz Azerbejdžana
Ilustracija

FBI podnosi prijavu portiv kongresmena zbog njegovih veza sa biznismenima iz Azerbejdžana

Očekuje se da će Ministarstvo pravde u petak popodne podignuti optužnicu protiv kongresmena Henrija Kuelara, prema brojnim izvještajima, nakon što je FBI izvršio raciju u kući ovog teksaškog demokrate u januaru 2022. godine u okviru istrage o njegovim vezama sa azerbejdžanskim biznismenim.

Kuelar je rekao da je u vrijeme racije sarađivao sa organima za sprovođenje zakona i da ne vjeruje da je bio meta istrage. Još nije jasno da li će optužnica biti povezana sa tom istragom, prenosi Blic.rs.

Demokrata sa devet mandata je bivši kopredsedavajući Kongresnog azerbejdžanskog kokusa, opskurne grupe posvećene unapređenju odnosa sa naftom bogatom nacijom na Kaspijskom moru.

U toj ulozi, poznato je da se Kuelar više puta sastajao sa zvaničnicima Azerbejdžana, uključujući ambasadora zemlje u SAD Elina Sulejmanova.

Azerbejdžan je u prošlosti bio oštro kritikovan zbog podmićivanja stranih zvaničnika i diplomata da bi obezbjedio svoje spoljnopolitičke ciljeve i legitimisao sumnjive izborne rezultate.

Praksa je toliko uobičajena u zemlji da je tamo poznata kao "kavijarska diplomatija", ali je nejasno da li FBI istražuje bilo kakve slične optužbe u vezi sa Kuelarom.

Od 2004. godine Kuelar predstavlja okrug koji se proteže od granice SAD sa Meksikom u blizini Mekalena do Lareda i sjeverno do istočnih periferija San Antonija.

Umjereni demokrata ima mjesto u moćnom Odboru za aproprijacije Predstavničkog doma. Javni zapisi pokazuju da je Kuelar kupio svoju luksuznu kuću u Laredu 2010. godine.

Sajt "Realtor" trenutno procenjuje kuću sa pet spavaćih soba od 6.000 kvadratnih metara u zatvorenoj zajednici na 825.000 dolara.

Kuelar, koji predstavlja veći dio doline Rio Grande u Teksasu, bio je glasan kritičar predsjednika Džoa Bajdena i potpredsjednice Kamale Haris zbog njihovog rešavanja naleta ilegalnih prelazaka na granici.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.