Slučaj Raonić ogledalo stavljanja partijskih iznad interesa vladavine prava

Slučaj Raonić ogledalo stavljanja partijskih iznad interesa vladavine prava

RTCG POSTALA FABRIKA KONTROVERZI, TUŽILAŠTVO NE POKAZUJE NI MINIMALAN PROFESIONALNI INTERES ZA DEŠAVANJA U JAVNOM SERVISU

Posljednja presuda Osnovnog suda u Podgorici o nezakonitom izboru generalnog direktora Javnog servisa još jedan je dokaz da u Crnoj Gori nema vladavine prava jer se odluke sudova ne poštuju, a „slučaj Raonić“ državi već pravi i ozbiljnu međunarodnu štetu, ocijenili su za Pobjedu predstavnici Media centra i Centra za građansko obrazovanje (CGO).

Asistent na programima CGO-a Nikola Obradović navodi da je posljednja, odnosno peta sudska presuda kojom se utvrđuje nezakonit izbor generalnog direktora RTCG-a, očekivana i jedina ispravna, posebno ako se polazi od pretpostavke da sudovi u Crnoj Gori obavljaju posao u skladu sa zakonima, odnosno pravnim poretkom.

"Znači, slučaj Raonić je pravno nesporan – taj čovjek ne ispunjava ni formalno-pravne uslove koje propisuje Zakon o nacionalnom javnom emiteru RTCG. Osim što to on zna, to su znali i oni članovi Savjeta koji su ga nezakonito birali, i to ne jednom nego više puta, što definitivno nalaže preispitivanje i njihove odgovornosti. S obzirom da se radi o javnom funkcioneru, ali i nečemu u čemu učestvuje kontinuirano jedna interesna grupa, koja sad već svjesno i bezočno gazi po sudskim presudama, ovo bi morao biti jedan od prioritetnih slučajeva Specijalnog državnog tužilaštva. Da je SDT efikasno postupilo, mnogo bi se i tekućih problema preveniralo, osim što bi djelovao represivno prema onima koji su se stavili iznad zakona", kazao je Obradović Pobjedi.

Direktor Media centra Goran Đurović navodi da je posljednja presuda Osnovnog suda u Podgorici još jedan dokaz da u Crnoj Gori ne postoji vladavina prava, jer se odluke sudova ne poštuju.

"Ma koliko se Vlada i skupštinska većina trudili da velikim riječima ubjeđuju domaću i međunarodnu javnost kako se stanje u oblasti vladavine prava drastično poboljšava, realnost je drugačija", kazao je Đurović.

On ističe da posljednja presuda Osnovnog suda po tužbi Srđana Čovića ukazuje na još jedan značajan segment nezakonitog djelovanja Savjeta RTCG, jer direktno pojašnjava da nezakoniti generalni direktor RTCG Boris Raonić nije prilikom imenovanja 2021. kao ni 2023. godine ispunjavao uslove propisane konkursom.

"Osnovni sud u obrazloženju presude jasno pojašnjava zakonski osnov za tumačenje uslova za izbor generalnog direktora, koji se odnosi na 10 godina radnog iskustva sa VII 1 stepenom stručne spreme. Media centar je još 2021. godine, prije izbora generalnog direktora, ukazivao Savjetu RTCG na činjenice u vezi sa neispunjenim kriterijumima Raonića za funkciju generalnog direktora, ali se većina u Savjetu RTCG oglušila na ta upozorenja jer je očigledno imala političku podršku za svoje nezakonite odluke", navodi Đurović.

Obradović upozorava da je „nezakonito oktroisani Raonić“ doveo do toga da RTCG, koja ni ranije nije uspjela da se izgradi u istinski javni servis, sada proživljava najgore dane od svog nastanka.

"Ta kuća je postala fabrika kontroverzi, počevši od načina upravljanja, do odnosa prema novinarskoj profesiji, a sve na teret građana i građanki koji takav RTCG plaćaju iz budžeta sa skoro 19 miliona eura", navodi Obradović.

Iz CGO ukazuju i da „slučaj Raonić“ Crnoj Gori već pravi i ozbiljnu međunarodnu štetu, kroz oštre loše ocjene u relevantnim izvještajima, i to ne samo u oblasti medija.

"Na primjer, Indeks vladavine prava organizacije „World justice project“ Crnu Goru pozicionira na 57. mjesto (od 142 države svijeta u kojima je mjerenje vršeno). Jedan od najgorih parametara koje je Crna Gora dobila u tom indeksu vezan je sa sprovođenje zakona, a vidimo, na primjer, na ,,slučaju Raonić“ kako se zakoni sprovode. Dodatno, vrlo je opasno kad sve ovo ima snažnu političku podršku. Tako smo i nedavno imali prilike da od poslanika vladajuće parlamentarne većine čujemo izraze nade da će Raonić biti dugo na toj poziciji, a isti su složno glasali i za novi mandat jednom od članova Savjeta RTCG, koji je dva puta nezakonito glasao za Raonića, i to uprkos apelu NVO da se to ne čini u susret novim medijskim zakonima", podsjeća Obradović.

Da je RTCG pod političkom kontrolom smatra i Đurović, koji navodi da je većina u Savjetu RTCG, koja kontinuirano donosi nezakonite odluke pod političkim uticajem skupštinske većine i da se zato ne obazire na sudske presude.

"Sa druge strane, većina u Savjetu RTCG je u svojim nezakonitim radnjama ohrabrena od strane tužilaštva koje čeka pravosnažne sudske presude po tužbama Nikole Markovića i Srđana Čovića da bi završilo izviđaj i odlučilo da li će postupiti po krivičnim prijavama Media centra protiv članova i članica Savjeta, samog Raonića i rukovodioca pravne službe", navodi Đurović.

On ističe da se ni Tužilački savjet ne interesuje za ove predmete koji su do sada nezabilježeni, ali da ni Sudski savjet nije pretjerano zabrinut što se pravosnažne odluke sudova ne sprovode i što se s pravom postavlja pitanje u javnosti - čemu služe sudske presude ukoliko se one ne poštuju.

"Ono što dodatno zabrinjava je opravdana sumnja da skupštinska većina ima namjeru da izmjenama Zakona o RTCG omogući da kroz ublažavanje kriterijuma za imenovanje generalnog direktora RTCG omogući da nezakoniti direktor Raonić dobije još jedan mandat. Sve što se dešava sa i oko RTCG ukazuje da je na sceni zamjena kontrole javnog medijskog servisa od nekadašnje vladajuće partije DPS, kontrolom novih aktera na vlasti bivšeg Demokratskog fronta i Pokreta Evropa sad. Najveći dio NVO i građana se nije zalagao za ovakvu vrstu promjena. Samo profesionalizovana RTCG, u kojoj se poštuju zakoni, može doprinijeti kvalitetnom informisanju javnosti", zaključio je Đurović.

Iz CGO ističu da „slučaj Raonić“ postaje ogledalo toga kako je vlast spremna da, zbog sebi podobnih, priziva na dalje kršenje zakona, ili da nagrađuje one koji krše zakon, stavljajući na taj način partijske interese ispred nesumnjivog javnog interesa vladavine prava.

"Centar za građansko obrazovanje je od početka ukazivao da Raonić treba da napusti poziciju generalnog direktora, ali i pozivao SDT da se zauzme za ovaj slučaj. Raonić nas nije iznenadio, znali smo ko je i dok je bio u NVO sektoru i na to i tada jasno ukazali. Ne iznenađuje nas ni pozicija političara vladajuće većine. Mnogo puta smo vidjeli kako se stavovi političara mijenjaju shodno tome kako svoj interes procijene. Međutim, iznenađuje nas da Tužilaštvo ne pokazuje ni minimalan profesionalni interes za ovaj slučaj i vjerujemo da bi javnost morala biti direktno upoznata, od Tužilaštva, zašto je to tako. U protivnom, počeće se učvršćivati percepcija o selektivnom postupanju, a to je jako loše za kredibilitet i integritet čitave tužilačke organizacije", zaključuje asistent na programima CGO-a Nikola Obradović.

Izvor:Antena m

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.