Usvojena informacija zastupnice pred Evropskim sudom za ljudska prava u Strazburu o presudama u korist bivših radnika „Radoja Dakića“

Usvojena informacija zastupnice pred Evropskim sudom za ljudska prava u Strazburu o presudama u korist bivših radnika „Radoja Dakića“

Peković ukazuje da je o svim mjerama Vlada dužna da preko njene kancelarije informiše Komitet ministara Savjeta Evrope koji nadzire izvršenje presuda ESLJP i ocjenjuje adekvatnost mjera koje se preduzimaju na nacionalnom nivou.

U šest presuda ESLJP radi se o 513 bivših radnika kojima bi u julu trebalo biti isplaćeno 3.656.295 eura. Neki od njih su namireni djelimično, rijetki i u potpunosti, ali bi precizan iznos duga trebalo da utvrdi komisija čije formiranje predlaže zastupnica države pred ESLJP Katarina Peković

rilikom izvršenja šest presuda koje je Evropski sud za ljudska prava u Strazburu (ESLJP) donio u aprilu po predstavkama bivših radnika „Radoja Dakića“, Crna Gora je u obavezi da sistemski i sveobuhvatno riješi pitanje izvršenja odluka domaćih sudova u kojima se kao dužnici javljaju državna preduzeća. To podrazumijeva obavezu da se svim preostalim bivšim radnicima te firme isplate iznosi dosuđeni presudama domaćih sudova – ukazala je Vladi zastupnica države pred ESLJP Katarina Peković.

U informaciji koju je Vlada usvojila na jučerašnjoj sjednici, Peković predlaže da Vlada zaduži nadležna ministarstva da sačine akcioni plan koji će obuhvatiti tačan broj neizvršenih pravosnažnih presuda u korist bivših radnika, koje su prijavljene u stečaju. Tim planom bi, kako navodi, trebalo da bude definisan ukupan iznos neisplaćenih potraživanja sa prijedlogom i evidencijom namirenja i tačno utvrđenim periodom isplate svih radnika koji se nijesu namirili u stečaju.

Peković ukazuje da je o svim mjerama Vlada dužna da preko njene kancelarije informiše Komitet ministara Savjeta Evrope koji nadzire izvršenje presuda ESLJP i ocjenjuje adekvatnost mjera koje se preduzimaju na nacionalnom nivou.

- Neophodno je da Ministarstvo finansija formira komisiju u čiji sastav bi ušli njihov i predstavnik Zaštitnika imovinsko-pravnih interesa Crne Gore i relevantni finansijski ekspert, koji bi izvršili obračun neisplaćenih potraživanja svih podnosilaca predstavki - navodi se u informaciji.

Podsjeća da je prema podacima Privrednog suda u stečaju „Radoja Dakića“ prijavljeno 51,4 miliona eura, od čega je 48,7 miliona razlučno potraživanje za zarade, 1,7 miliona za troškove postupka i 883.200 eura stečajno potraživanje prvog i trećeg isplatnog reda. Od toga je do 22. aprila isplaćeno 40,3 miliona, od čega bivšim radnicima 37,8 miliona, a 2,5 miliona državi kao razlučnom povjeriocu.

Kada je riječ o šest presuda ESLJP, Peković navodi da je riječ o 513 bivših radnika kojima bi do sredione, odnosno kraja jula trebalo da bude isplaćeno ukupno 3.656.295 eura. Tako je dug po presudi Adrović i drugi za 356 podnosilaca dug 790.200 eura, po presudi Bešović i drugi za 36 podnosilaca milion eura, po presudi Dedić i drugi za četiri podnosioca 11,600 eura, po presudi Božović i drugi za 17 podnosilaca 156.600 eura, po presudi Abdović i drugi za 34 podnosioca 586.600 i po presudi Boljević i drugi za 66 podnosilaca 1,1 milion eura. Po svim tim presudama ima radnika koji su se namirili djelimično, rijetki i u potpunosti, ali bi precizan iznos duga trebalo da utvrdi komisija čije formiranje Peković predlaže.

Ukazuje da se na računu stečajne uprave, prema podacima upravnika, trenutno nalazi nepuna četiri miliona eura, te da odluke na osnovu kojih bi jednoj grupi radnika trebalo da pripadne 1,8 miliona, a državi 2,2 miliona još nije pravosnažna. Od imovine za prodaju nije preostalo ništa osim saobraćajnica čija je vrijednost, kako se navodi, oko četiri miliona eura.

- Stečajni upravnik održao je više sastanaka sa nadležnima u Glavnom gradu koji će u ovoj godini obezbijediti oko 1,1 milion za kupovinu saobraćajnica koje opslužuju buduću zgradu KIPS-a, čija je izgradnja u toku. Ove godine biće objavljen javni oglas za kupovinu dijela tih saobraćajnica, iz kojih priliva će se namirivati povjerioci koji imaju uspostavljena založena prava na tim djelovima katastarskih parcela - stoji u informaciji Katarine Peković.

Izvor:POBJEDA

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.