U Rožajama svečano obilježen Dan bošnjačke zastave

U Rožajama svečano obilježen Dan bošnjačke zastave

Svečanim podizanjem bošnjačke zastave na jarbol obilježen je Dan bošnjačke zastave u Rožajama. Mirsad Rastoder, predsjednik IO Bošnjačkog vijeća u Crnoj Gori poručio je da je bošnjačka zastava simbol naroda koji je vjekovima osporavan, negiran, prisvajan i satiran.

“Ova zastava je i orijentir naroda koji je uprkos svemu opstao, urezao neizbrisive tragove kroz vrijeme i stvorio veličanstvenu kulturnu baštinu”, naglasio je Rastoder.

Prema njegovim riječima, nema evropskog naroda koji se sa takvom duhovnom tradicijom, kakvu imaju Bošnjaci ne bi ponosio.

“Naša je zastava simbol našeg stvaralaštva, raskošnog jezika, ljubavi i čistote – našeg bića. Sve to što smo naslijedili i stvorili obavezuje nas da budemo mudri i jedinstveni, da odlučno težimo izuzetnosti na svakom polju, kako se ne bi dešavalo da nam, opet, pojedince kupuju nagradama za neznanje, površnost i zaborav”, dodao je on. 

Istakao je da je bošnjački bajrak, sa svojim obilježjima, simbol nacionalnog utemeljenja,historijskog trajanja, ali i biser u mozaiku crnogorske raznolikosti.

“Zelenom i plavom bojom na bjelini univerzalne slobode, mi prizivamo mir i harmoniju, antifašizam kao stalni otpor mračnim idejama i svemu što unižava ljudska, manjinska i individualna prava. Poučeni iskustvom, Bošnjaci i ovom prilikom upozoravaju da revanšističke “ćeranja” po Crnoj Gori nikada nijesu proizvele ništa dobro. Samo država koja se zasniva na vladavini prava, može biti garancija opstanka i prosperiteta svih građana i društva u cjelini”, zaključio je Rastoder.

Predsjednik SO Rožaje Almir Avdić poručio je da ovaj narod u Crnoj Gori sa ponosom i dostojanstvom ističe zastavu kao što to čine svi naši sunarodnici u svim državama regiona i šire.

“Svaki novi 11.maj za nas Bošnjake, predstavlja novu pobjedu i uspjeh jedinstva, zrelosti i sloge, kazao je Avdić. Bošnjaci su autohton, evropski narod, koji vjekovima živi na ovim prostorima i dijeli ga sa svim ostalim narodima koji žive ovdje”, naveo je on. 

Poručio je da bošnjački bajrak oslikava ono što su Bošnjaci – samo još jedna kockica u mozaiku evropskih naroda.

“Njegova bjelina je satkana od čistoće našeg naroda, od svih historijskih izazova, gdje smo uvijek ponosno njegovali čistoću duše i prije svega jedan ljudski i moralni karakter našeg naroda. Ona nikad nije isprljana od nečasti i zla, iako smo kroz istoriju mnogo puta bili na meti zuluma i nepravde. Naša zastava upravo oslikava bit našeg naroda, kako kroz prošlost, sadašnjost, a vjerujem da će tako biti sve dok nas ima”, zaključio je Avdić.

Izvor:Standard

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.