PES: Ne smatramo srpski narod genocidnim
Pokret Evropa sad

"Ponovili smo više puta da poštujući žrtve genocida u Srebrenici"

PES: Ne smatramo srpski narod genocidnim

Iz "Pokreta evropa sad" navode da funkcioneri te političke partije, koji obavljaju i najznačajnije pozicije u državi, nisu nikada kvalifikovali srpski narod, niti bilo koji drugi narod kao genocidan.

"Uvažavajući odluke međunarodnih sudova, te deklaraciju i rezoluciju o genocidu u Srebrenici usvojenih u prethodnim sazivima Skupštine Crne Gore, naša politička partija poštuje ono što je već utvrđeno u okviru međunarodnih i crnogorskih institucija. Crnogorski parlament je osim rezolucije o genocidu u Srebrenici, usvojio i rezolucije o genocidu u Pivi i Velici, što takođe uvažavamo i poštujemo", navode iz PES-a.

Dodaju da sve te rezolucije nisu izglasane samo glasovima sadašnje opozicije, već i glasovima partija koje sada čine parlamentarnu većinu i participiraju u Vladi.

"Iako se u Rezoluciji o genocidu u Srebrenici, koja će biti razmatrana u UN-u ne pominje odgovornost srpskog naroda i države Srbije, a radi preciziranja odgovornosti koja je individualna, crnogorska Vlada će podnijeti amandmane, koji jasno definišu da nijedan narod ne može biti kvalifikovan kao genocidan", smatraju u PES-u.

Dodajud a ova jako osjetljiva tema koja već nekoliko dana izaziva mnoštvo reakcija i budi sjećanja na nevino stradale žrtve, često biva zloupotrijebljena od različitih društveno-političkih aktera.

"Naša misija je da u Crnoj Gori koja ima multietnički karakter afirmišemo suživot, kako bi se u zemlji vladavine prava svi građani osjećali ravnopravno i jednako uvaženo", zaključuju u saopštenju.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.