Još dva planinska bonga puštena na obroncima Kenije: Ekstremno rijetka vrsta
Ekstremno rijetka vrsta antilopeEkstremno rijetka vrsta antilope (Foto: Guliver / AP Photo/Chris Tomlinson)

Još dva planinska bonga puštena na obroncima Kenije: Ekstremno rijetka vrsta

Dva planinska bonga puštena su u šumu na obroncima planine Kenije. Ukupna divlja populacija ovih antilopa iznosi manje od 100 jedinki. Program vodi Zavod za zaštitu divljih životinja ‘Mount Kenia’ koji ova stvorenja odgaja u zatočeništvu a zatim ih pušta u njihovo prirodno stanište. Poslednjih dana je u šume planine Kenija pušteno 10 bonga.

Ove životinje su nekada bile uobičajen prizor u Keniji, posebno u šumi planine Kenija, ali ih je sada tako malo da ih ‘Međunarodna unija za očuvanje prirode’ klasifikuje kao ‘kritično ugrožene’.

Glavni uzroci vrtoglavog pada populacije su krivolov zbog mesa, kože i rogova ovih stvorenja i nestajanje njihovog prirodnog staništa kao rezultat širenja ljudske populacije. Populacija je takođe desetkovana tokom epidemije kuge goveda 1980. godine, kada je u Keniji uginula velika većina kopitara.

Spontani oporavak populacije u divljini jako je spor, tako da je jedini mogući put za oporavak bio uzgoj u ograđenim prostorima.

Ekolozi i zaštitnici divljeg svijeta ističu da je opstanak planinskog bonga u njegovom prirodnom okruženju ključan za ravnotežu u ekosistemu.

U rezervatu ‘Maunt Kenia’ bongoi se na svojevrstan način ‘obučavaju’ da prežive u divljini. U početku im se obezbjeđuje do 75% ishrane, koja se zatim smanjuje na 50%, pa na 30%, kako se jedinke polako uče da same traže hranu.

Kada budu puštene u divljinu, trebalo bi da budu u stanju da se same brinu za sebe, pa čak i da se bore protiv predatora.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.