6 vrsta voća koje možete da gajite na balkonu

6 vrsta voća koje možete da gajite na balkonu

Vjerovali ili ne, postoji voće koje možete gajiti na balkonu. Evo kako to da učinite Sa svojim mirisnim cvjećem, zelenim lišćem i slatkim plodom, voćke su vrhunski multitaskeri u bašti. I možda ste do sada mislili da samo oni sa dvorištem i mnogo prostora mogu da uzgajaju voće, ali mi vam otkrivamo tajnu: postoji voće koje može da se gaji i na balkonu.

Određene sorte stabala jabuke, kruške, breskve, šljive, kajsije i smokve mogu da se gaje kao minijaturno drvo, a da daju plod. Voćke mogu da uspjevaju u saksijama sve dok se uzgajaju na podlozi – bilo koji specijalizovani dobavljač može vam pomoći da odaberete pravu sortu za vaš balkon ako niste sigurni.

Uvjek proverite kod dobavljača da li vam je potrebno više od jednog drveta da biste osigurali dobro oprašivanje. Neke voćke, kao što su trešnje, kajsije, breskve, su samooplodne, pa ćete sa samo jednim stablom dobiti plod. Drugima, kao što su jabuke i kruške, potreban je partner u blizini kako bi se osiguralo oprašivanje. Ako imate mjesta samo za jedno stablo jabuke ili kruške, idealno je „porodično“ stablo, u kome su tri sorte nakalemljene na jednu podlogu.

Kako saditi i uzgajati voće u saksijama?

Možete uzgajati voćke u saksijama ako im je prečnik bar 30 centimetara i ako su bar toliko duboke. Pocinkovane kante su idealne veličine, izgledaju iznenađujuće elegantno i koštaju prilično malo. Možete koristiti i stare bačve, saksije od terakote ili plastiku. Obavezno izbušite drenažne rupe ako ih saksija nema.

Takođe ćete morati da pričvrstite drvo za neku vrstu oslonca, da im vetar ne bi naškodio. Postavite drveće na sunčano mjesto da biste dobili zaista dobar, slatki rod. Prihranjujte voćke u saksiji na svake dvije nedelje od cvjetanja pa sve do sredine jeseni hranom sa visokim sadržajem kalijuma i dobro ih zalivajte. Dobra je ideja malčirati površinu zemlje (na primer šindrom ili ljuskom kokosa) da bi se zadržala vlaga.

Voće koje možete gajiti na balkonu
Jabuka

Patuljasta jabika može da raste kao žbun ili stubasta biljka. Ako želite da bude ukusna idite na Jonagold, Pink Ladi…

Kruška

Zrela kruška je divna stvar, ali pošto kruške rano cvjetaju, kasni mrazevi mogu oštetiti njihov plod. Kruške se mogu uzgajati kao žbun, a dobre desertne sorte uključuju Bartlett i Moonglow.

Trešnja

Moderne trešnje su samooplodne, tako da vam je potrebno samo jedno drvo da biste obezbedili dobar rod. Očekujte prelijep cvijet i puno voća kada se drvo primi.

Šljiva

Ona je vrlo izdašna, a vrlo malo traži za uzvrat. Zahteva minimalno orezivanje, a većina sorti je samooplodna. Jedino što zahtevaju je proređivanje plodova u razvoju.

Drveće breskve i kajsije

Kada jednom probate svoju prvu zrelu breskvu ili kajsiju direktno sa svog drveta, nema povratka. Takva iskustva se moraju ponoviti, a vi ćete se truditi da to učinite. Kao i kod svih saksijskih voćaka, obavezno kupite drvo sa odgovarajućom podlogom. Dobra breskva je Bonanza.

Smokva

Prostrano, lepezasto drvo smokve u saksiji je veličanstven prizor, a listovi u obliku ruke oslobađaju „smokvasti“ miris ako ih prođete četkicom, posebno u vrućim danima. A tu su i neverovatno sočni plodovi, koji bujaju tokom leta sve dok se ne rasprsnu i otkriju svoje slatko, tamno meso.

Narandža

Calamondin narandža je možda najbolji izbor za baštovane početnike. Ova sjajna stabla neprestano proizvode cvjetove intenzivnog mirisa, koji se razvijaju u male, okrugle plodove koji su previše kiseli da bi se jeli sirovi, ali prave ukusnu, oštru marmeladu.

Izvor:Lepotaizdravlje

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.