Slavko Milanović je imao šest godina kada je odveden u logor Jasenovac: “Ljude su nabijali u vrelu peć i tako ih ubijali”

Slavko Milanović je imao šest godina kada je odveden u logor Jasenovac: “Ljude su nabijali u vrelu peć i tako ih ubijali”

Obilježen je Dan sjećanja na žrtve ustaškog zločina u koncentracijskom logoru Јasenovac. Veliki broj građana i političkih zvaničnika bio je danas u Donjoj Gradini da oda počast za sve nevino stradale od strane NDH. I danas postoje oni koji se strahota Jasenovca sjećaju i o kojima govore. Preživjeli, bili su koji su danas među prvima pristigli na obilježavanje.

Devedesetogodišnji Mile Vukmirović jedan je od rijetkih živih svjedoka logora Jasenovac. Svakodnevna neizvjesnost, da li će biti na listi “prozvanih” koji su odvođeni u nepoznato, bez povratka, i dalje ga proganja. Jasenovac nisu preživjele njegove dvije sestre i otac.

“Dušanka i Nada, nema vode, ne znam šta je bilo, Nada već zamrla, a Dušanka je starija i viče još vode. Ja sam otišao na kapiju, ustaša pita šta hoćeš mali, ja kažem ja hoću vode sestra mi umire, ajde vamo vidiš ovaj nož, ako nekome rekneš, zaklaću te, reko neću, neću, tako da sam ja spasio Nadu, ostala je i Dušanka”, prisjetio se.

Sestru nije uspio spasiti Milanović Slavko. Sa šest godina u logoru Jasenovac, spasila ga je majka. Nakon mjesec dana provedenog u istom, poslat je na prinudni rad. Kako kaže, neposlušnost je bila u znaku jednakosti sa smrću.

“Zagrijavali su, nabijali ljude unutra u vrelu peć da se cigla sušila i na taj način su ubijali i odvajali su djecu od majki. A ja sam slušao majku, pa kada naiđu blizu, ona pokrije mene i sestru sa nekim prnjama, platama, starim ponjavama, sakrije nas”, rekao je Milanović.

Brojni otrovani, mučeni, bacani u Savu…ubijani na najsvirepiji način…toga se sjeća i preživjela Dobrila Kukolj.

“Majka je negdje pronašla malo kukuruze i jednu glavicu luka i slanine da odnesemo bratu ocu i stričevima koji su bili odvojeni na jednoj strani, a žene i djeca na drugoj, tu smo se pozdravili i ja ih više nikada nisam vidjela”, prisjetil se Kukolj.

Muškarci stariji od 15 godina odvođeni su kada im se gubi svaki trag. Djeca ubijana. Prema podacima njih 20.000. Bila je to politika ustaškog terora.Stotine hiljada žrtava, ustaškog zločina, genocida, počiva na lokalitetu Donja Gradina ili grobnici na otvorenom. Različiti su podaci koji govore o broju jasenovačkih žrtava. Godinama se apeluje da se sa istim ne licitira. Na spomen obilježju Donja Gradina ispisana je brojka od 700.000 nevino stradalih.

Brojne delegacije položile su danas vijence i cvijeće. Održan je parastos. Ali i govori.

“Mi nećemo dozvoliti da se zaboravi ili da ne prizovemo bol majke koja gleda kako joj otimaju dijete i stavljaju u džak zajedno sa mačkom i bacaju u Savu, kakva je to smrt?”, rekao je Milorad Dodik.

Jasenovačkih sudbina je mnogo. Različitih. A ispričane su samo neke od njih.

Izvor N1.ba

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.