Nova erupcija vulkana Ibu, izbacio pepeo na visini od pet kilometara

Nova erupcija vulkana Ibu, izbacio pepeo na visini od pet kilometara

Vulkan Ibu na istoku Indonezije ponovo je danas počeo da izbacuje ogromne količine pepela dok su prošle nedjelje vlasti podigle nivo uzbune na drugi, najviši nivo na skali do četiri.

Za sada nema izvještaja o nastradalim ili šteti.

Stub pepela digao se u nebo na ostrvu Halmahera u provinciji Sjeverni Moluk, i dostigao više od pet kilometara iznad vrha vulkana, javila je agencija za vulkanologiju i geologiju koja je i objavila slike erupicje, jedne od najvećih posljednjih mjeseci.

Pepeo je gust i kreće se ka zapadu, rekao je direktor agencije Muhamad Vafi, u današnjem saopštenju.

On je pozvao mještane u toj oblasti da nose maske i naočare kad izlaze, da bi se zaštitili od vulkanskog pepela.

Vulkan je imao manju erupciju u subotu kada je izbacivao lavu, i pepeo više kilometara u vazduh.

Nivo uzbune ostao je danas na drugom najvišem nivou na ljestvici od četiri, poslije podizanja za jedan nivo prošle nedjelje i uspostavljanja zabranjene zone od pet kilometara oko kratera vulkana.

Ibu je jedan od najaktivnijih vulkana u Indoneziji, sa zabilježenih 21.000 erupcija prošle nedjelje.

Zvaničnik geološke agencije konstatovao je da je Ibu u prosjeku imao 58 erupcija dnevno 2023. godine.

Indonezija koja je veliki arhipelag, ima čestu seizmičku i vulkansku aktivnost zbog svog položaju na pacifičkom pojasu vatre.

Prošlog mjeseca vulkan Ruang na sjeveru provincije Seleb se aktivirao više od šest puta, zbog čega su mještani sa okolnih ostrva morali da budu evakuisani. Oko 800 stanovnika ostrva Ruang moralo je trajno da bude premješteno.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.