Blinken kaže da nema

AMERIČKI DRŽAVNI SEKRETAR

Blinken kaže da nema "crvenih linija" za Izrael, ali upozorava na napad na Rafah

Naglasio je da Izrael još nije predstavio kredibilan plan za zaštitu oko 1,5 miliona Palestinaca u Rafahu

Američki državni sekretar Entoni Blinken (Antony) rekao je u nedjelju da ne postoje "crvene linije" koje bi navele Washington da prestane podržavati Izrael u njegovom ratu s Hamasom, ali je upozorio izraelsku vojsku da ne pokreće kopnenu invaziju u punom obimu na Rafah na jugu Gaze, javlja Anadolija.

Blinken je naglasio protivljenje administracije američkog predsjednika Džo Bajdena (Joea Bidena) sveobuhvatnom napadu na Rafaha u emisiji NBC-a.

Naglasio je da Izrael još nije predstavio kredibilan plan za zaštitu oko 1,5 miliona Palestinaca u Rafahu.

Blinken je potvrdio nepokolebljivu podršku Bidenove administracije Izraelu od početka rata 7. oktobra prošle godine, ali je predložio obustavu isporuke oružja Tel Avivu ako odluči da okupira Rafah.

Upitan o prijetnji Bidena da će zaustaviti prodaju oružja, odgovorio je: "Vidite, kada je Izrael u pitanju, mi ne govorimo o crvenim linijama."

Biden je u srijedu najavio da će obustaviti isporuku oružja Izraelu ako se pokrene veliki napad na Rafah, što je izazvalo kritike i Republikanske stranke i Izraela.

Izvor:Avaz.ba

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.