Strujić-Harbić: Mandićev pritisak je kontinuitet njegovog stvarnog djelovanja

Strujić-Harbić: Mandićev pritisak je kontinuitet njegovog stvarnog djelovanja

Poslanici opozicije o namjeri predsjednika Skupštine Crne Gore da opstruira odluku Vlade o podršci rezoluciji UN o genocidu u Srebrenici Nepodržavanje rezolucije imalo bi ozbiljne posljedice po ugled države u međunarodnim krugovima. Svemu tome dodajmo činjenicu da bi u tom slučaju naš premijer slagao njemačkog kancelara što bi bio svojevrstan skandal koji nam se do sada nije desio, pa čak ni za vrijeme Zdravka Krivokapića i Dritana Abazovića – ocijenio je Nikola Zirojević iz SD

Pritisak koji Andrija Mandić vrši na premijera Milojka Spajića da Vlada ne glasa za rezoluciju Ujedinjenih nacija o genocidu u Srebrenici potpuno je očekivan potez i predstavlja kontinuitet njegovog stvarnog političkog djelovanja, kazala je za Pobjedu poslanica Bošnjačke stranke (BSCG) Kenana Strujić-Harbić.

Poslanik Socijaldemokrata (SD) Nikola Zirojević smatra da bi potpadanje Spajića pod uticaj Mandića i Srpske pravoslavne crkve (SPC) predstavljalo skandal jer bi to značilo da je nedavno na bilateralnom sastanku slagao njemačkog kancelara Olafa Šolca da će Crna Gora glasati za rezoluciju.

Takođe, kako ističe, takva situacija bi izazvala velike posljedice po međunarodni ugled države.

KAMPANJA IZVANA

Mandić je prije dva dana iz Banjaluke, govoreći na ceremoniji obilježavanja Dana sjećanja na žrtve zločina u Jasenovcu, poručio da vrši pritisak na premijera Spajića i Vladu da odustanu od najavljene odluke da u UN podrže rezoluciju koja je uperena protiv srpskog naroda, Republike Srpske i Srbije i nastavićemo to da radimo, poručio je predsjednik Skupštine Crne Gore Andrija Mandić.

U tu kampanju se uključio i mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije koji se dan ranije oglasio saopštenjem u kojem ističe da Crna Gora ne treba da glasa za dokument UN, navodeći da je „pogrešno i veoma opasno izjednačavati Srebrenicu i Jasenovac“.

– Priča o srebreničkom genocidu nije naučno utemeljena, ali je i te kako politički motivisana – rekao je Joanikije.

Strujić-Harbić ne vidi ništa novo i iznenađujuće u ovim aktivnostima, ali vjeruje da će Vlada i premijer Spajić izdržati taj pritisak i u UN glasati za rezoluciju.

– Taj dokument, suprotno narativu koji se kreira u javnosti, nema ambiciju da optužuje, utvrđuje krivce ili potvrđuje genocid u Srebrenici koji je nedvosmisleno utvrđen u sudskom postupku, već da ustanovljavanjem 11. juna kao Međunarodnog dana sjećanja na genocid u Srebrenici i nizom drugih mehanizama podigne svijest o genocidu, o pogubnosti takvih ideja i u konačnom preduprijedi neke buduće slične događaje – ističe Strujić-Harbić.

POLITIČKA REGLAŽA

Zirojević je konstatovao da se Mandić van granica naše zemlje služi potpuno drugačijom retorikom u odnosu na onu koju forsira na domaćem terenu, te da vrši pritisak na Vladu zarad interesa druge države.

– Očigledno je da je predsjednik parlamenta Andrija Mandić u Republici Srpskoj boravio na određenom vidu političke reglaže, s obzirom da je i te kako zaokrenuo retoriku od one kakvu je imao prilikom premijerskog sata kada je rekao da, iako se oni ne slažu sa činjenicom da će Crna Gora podržati rezoluciju, to neće biti kamen spoticanja parlamentarne većine i da oni oko toga, s obzirom na to da nemaju predstavnike u Vladi na nivou ministara, neće praviti nikakav problem. Nakon odlaska u RS, imamo potpuno novu retoriku i činjenicu da drugi čovjek Crne Gore šalje poruke da će zbog interesa druge države vršiti pritisak na izvršnu vlast zajedno sa predstavnicima jedne vjerske organizacije unutar države, koja je po Ustavu sekularna. Ostaje da vidimo kako će na te pritiske odreagovati premijer Spajić i ostatak parlamentarne većine i da li ćemo u konačnom imati scenario da će oni istrajati u stavu da Crna Gora podrži rezoluciju što bi zaista bilo jedino što se očekuje od naše države, ili će podleći pod pritisak predsjednika parlamenta i jedne vjerske zajednice. To više ne spada u domen političkog, već civilizacijskog. Nepodržavanje rezolucije bi imalo ozbiljne posljedice po ugled države u međunarodnim krugovima. Svemu tome dodajmo činjenicu da bi u tom slučaju naš premijer slagao njemačkog kancelara, što bi bio svojevrstan skandal koji nam se do sada nije desio, pa čak ni za vrijeme Zdravka Krivokapića i Dritana Abazovića – ocijenio je Zirojević.

1708552268nikolazirojevic09022024marababovic2

Zirojević (Mara Babović/Pobjeda)

VUČIĆEVO NEPOVJERENJE

Predsjednik Liberalne partije (LPCG) Vatroslav Belan smatra da aktuelna kampanja protiv premijera Crne Gore pokazuje da predsjednik Srbije Aleksandar Vučić ne vjeruje dovoljno Spajiću i da situaciju sa rezolucijom vidi kao priliku da na čelo Vlade dovede nekog pouzdanijeg.

– Vučić mu šalje jasnu poruku: „Ako iskočiš iz dogovora, ti ćeš biti bivši“. I to mu stavlja do znanja preko vjerskih velikodostojnika, kroz medijsku harangu koju doživljava. Njemu se jasno pokazuje da će kompletna jedna nacionalna grupa biti protiv njega jer ih je navodno izdao. E, onda ćemo da te mijenjamo. Po principu: smijenili smo režim koji je vladao do 2020, smijenićemo i tebe – ocijenio je on.

Dodaje da je odlična najava Spajića da će podržati rezoluciju o genocidu u Srebrenici, ali mu, ističe, ne vjeruje do dana glasanja.

U tom kontekstu, podsjetio je na uzdržanost poslanika Pokreta ,,Evropa sad“ Vasilija Čarapića prilikom glasanja za prijem Kosova u Savjet Evrope.

– Uopšte me ne bi iznenadilo da se na isti način ponašaju i u Ujedinjenim nacijama – rekao je Belan u „Drugačijoj radio vezi“ na Anteni M.

Upitan da li je cijela situacija povodom rezolucije prilika da srpski blok, u trgovini sa PES-om, dobije izmjene Ustava i Zakona o državljanstvu, a zauzvrat ne obori Vladu, Belan kaže da predsjednik Skupštine Andrija Mandić strateški promišlja stvari.

– Čovjek zna što je krajnji cilj, a to je Crna Gora kao dio „srpskog sveta“. Crna Gora koja ima isključivo srpski predznak. Ne građanski, ne proevropski, nego samo isključivo srpski predznak – poručio je predsjednik LP-a.

MVP: Amandmani dostavljeni predlagačima

Ministarstvo vanjskih poslova (MVP) je, nakon što je Vlada na elektronskoj sjednici u subotu veče usvojila amandmane na rezoluciju Ujedinjenih nacija (UN) o genocidu u Srebrenici, juče uputilo te dopune predlagačima.

Iz tog vladinog resora su kazali da je cilj predloženih izmjena otklanjanje pogrešnih interpretacija, naročito imajući u vidu, kako su rekli, diskusiju povodom prijedloga rezolucije u sjedištu UN, kao i u regionu i Crnoj Gori.

Iz MVP-a su naglasili da Crna Gora u potpunosti poštuje presude međunarodnih sudskih instanci, ranije usvojene deklaracije i rezolucije, uključujući i rezoluciju o genocidu u Srebrenici koju je usvojila Skupština Crne Gore 2021. godine.

– Upravo iz tog razloga, kao država privržena njegovanju kulture sjećanja, koju karakteriše multivjerski i multinacionalni sklad, te zemlja prepoznata kao faktor stabilnosti u regionu, posvećena izgradnji najboljih mogućih odnosa sa svim svojim susjedima, Crna Gora je ovoj temi pristupila sa posebnim senzibilitetom – kaže se u saopštenju.

Navodi se da je Crna Gora pristupila pitanju rezolucije sa ciljem da doprinese kroz prijateljski i pomiriteljski stav, a ne kroz dnevnopolitičke interpretacije.

U MVP-u su dodali da su sugestije, koje su podijelili sa predlagačima i partnerima unutar UN, odraz dobrih namjera u skladu sa pozicijom koju Crna Gora gradi u regionu, a ne bilo kakvih ili bilo čijih političkih interesa.

Izvor:Pobjeda

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.