Za godinu u Crnoj Gori 192 maloljetničke trudnoće, najmlađa koja je abortirala imala 15 godina

Za godinu u Crnoj Gori 192 maloljetničke trudnoće, najmlađa koja je abortirala imala 15 godina

Mladi u Crnoj Gori, ali i svijetu, sve ranije stupaju u seksualne odnose, često nezaštićene. Stoga, povećan je i broj maloljetničkih trudnoća ali i djevojčica koje se često odluče za namjerni prekid trudnoće tj abortus. Prema podacima o ostvarenim trudnoćama i pobačajima koji su portalu ADRIA dostavljeni iz Instituta za javno zdravlje (IJZ), za godinu dana odrađena su čak 934 abortusa (namjerna i spontana).

Od toga, 19 prekida trudnoća je registrovano kod žena mlađih od 19 godina, što čini udio od oko dva odsto.

Kako su napomenuli, ovo su podaci za 2022. godinu, jer su najsvježiji kojima raspolažu.

Prema njihovim podacima, za pomenutu godinu ukupan broj prijava porođaja iznosio je 6820. Od toga su 173 bile prijave porođaja za žene starosti do 19 godina, što čini udio od 2.5 odsto.

“Shodno navedenom, registrovano je ukupno 7754 trudnoća, do kraja održano 88 odsto, a 12 odsto je završilo prekidom trudnoće, bilo namjernim, bilo nenamjernim, tj. spontanim pobačajem”, rezimiraju oni.

Od 19 abortusa kod maloljenica, 14 bila namjerna

Prema podacima IJZ može se zaključiti da je najveća stopa namjernih prekida trudnoće najviše izražena kod maloljetnica.

Kako su nam kazali, za jednu godinu registrovane su 192 maloljetničke trudnoće.

“Od toga oko 90 odsto je održano do kraja, a oko 10 odsto je završilo prekidom, bilo namjernim, bilo spontanim”, kažu iz IJZ.

Kod maloljetnih lica, kako preciziraju, od 19 prekida trudnoće 14 je bio namjerni abortus.

“Ovi abortusi čine udio od oko 74 odsto. Najmlađa osoba sa prijavljenim prekidom trudnoće je bila starosti 15 godina, a registrovan je samo jedan slučaj u ovoj dobi za 2022”, zaklljučuju oni za portal ADRIA

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.