Varhelji: Preostalo je još posla oko IBAR-a, Vlada mora da dostavi rezultate

Varhelji: Preostalo je još posla oko IBAR-a, Vlada mora da dostavi rezultate

-Jasno je da plan rasta predviđa da sve reforme budu uvažene, istakao je.

Jedan region jedna vizija je poruka koju šaljemo iz Crne Gore, ovo je region koji će biti dio EU i to je nepovaratan proces, kazao je premijer Milojko Spajić na pres konferenciji na samitu Zapadni Balkan - EU u Kotoru.

-Čestitam svima koji rade na reformama koje su ambiciozne i dio su plana rasta. Stvarno mislim da je Crna Gora pravi centar regiona, smatraju nas praktično već članicom EU. Daćemo sto posto da imamo savršene odnose sa svim državama regiona, istakao je Spajić.

Razumije, kaže, teme koje su bolne i dolaze iz prošlosti.

Komesar za proširenje Oliver Varhelji kazao je da EU radi veoma blisko sa Vladom Crne Gore oko dobijanja IBAR-a.

-Čekaju se još neki zakoni u parlamentu, ako je Vlada spremna da dostavi rezultate, vjerujem da ćemo do ljeta imati IBAR, ali kao što sam rekao ima još posla, rekao je.

Kada je u pitanju Plan rasta, Varhelji kaže da on više nije nacrt već počinje da se primjenjuje.

-Ključni element su reforme, i srećan sam da vidim da region želi da napreduje.  Važno je da Balkan djeluje kao jedinstven region, on može dostići puni potencijal Plana rasta samo ako funckioniše kao jedna regija, istakao je Varhelji.

Kako kaže, sve što je urađeno u ovom mandatu EU, bilo je usmjereno ka ubrzanju integracije Zapadnog Balkana Evropskoj uniji.

-Do kraja mandata sledeće komisije, EU će biti spremna za proširenje. Nadamo se da će i ZB biti spreman, naveo je EU komesar za proširenje.

Dodaje da ako sve bude išlo kako treba, očekuje se da će Crna Gora prvi novac iz Plana za Zapadni Balkan dobiti prije ljeta.

-Nema više izgovora za Zapadni Balkan da ne bude spreman za članstvo u EU. Treba da iskoristite priliku koju vam članstvo u EU daje, i ne samo članstvo već i period prije pristupanja. Mislim da ovaj okvir pomoći Zapadnom Balkanu nudi pragmatične mogućnosti. Region je propustio mnoge prilike, nema boljeg tajminga nego da sada krene ozbiljno da radi na putu ka evropskom standardu, rekao je Varhelji.

On je istakao i da ne može da ne primjeti da se reforme ipak sprovode.

-Jasno je da plan rasta predviđa da sve reforme budu uvažene, istakao je.

Izvor:Pobjeda

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.