Durent vodio Ameriku do zlata na OI, osveta Francuzima za poraz na start prvenstva
Kevin Durent, Foto: Reuters

Durent vodio Ameriku do zlata na OI, osveta Francuzima za poraz na start prvenstva

U finalu olimpijskog turnira za košarkaše u Tokiju SAD su zabilježili pobjedu nad Francuskom 87:82 i osvojile novu zlatnu medalju

Sve je ostalo na početnom iznenađenju. Francuzi nisu uspjeli da prirede još jedno čudo. Nisu uspjeli još jednom da savladaju Amere i dođu do prvog olimpijskog zlata. Ovog puta Amerikanci su bili na visini zadatka i pokazali su ko je ko. Usput su se osvetili Trikolorima za startni poraz na turniru u grupnoj fazi. Na kraju SAD su nastavile dominaciju na Olimpijskim igrama, osvojivši četvrto vezano zlato i samo na Olimpijskim igrama u Atini nisu došli do najsjajnijeg odličja od kada je 1992. dopušteno da NBA profesionalci igraju na Igrama.

Francuzi su dali sve od sebe da do kraja ostanu u igri za zlato, ali osim startnog vođstva, od čega je najveće bilo ono od šest poena razlike (12:6), sve vrijeme su kaskali za favoritom. Amerikanci su najviše imali +14 (71:57) u finišu treće četvrtine, ali Francuska je uspjela da posljednji put priprijeti 10 sekundi prije kraja kada su prišli na -3. Ipak, drame nije bilo i zlato je ostalo u vlasništvu čete Grega Popoviča.

Kod pobjednika najbolji je bio Kevin Durent sa 29 poena, uz šest skokova, dok ga je pratio Tejtum sa 19 poena uz sedam skokova. Na drugoj strani Furnije i Gober zabilježili su po 16 poena.

Amerikancima je ovo ukupno 16. zlato na Olimpijskim igrama, dok su Francuzi došli do trećeg srebra, posle Olimpijskih igara Londonu 1948. i Sidneju 2000. što su ujedno i jedina odličja.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.