Burzan: Spomenik Stevanu Nemanji postavljen nezakonito pa inspekcije nijesu reagovale, u slučaju Morinj iznenađujuće ažurni

Burzan: Spomenik Stevanu Nemanji postavljen nezakonito pa inspekcije nijesu reagovale, u slučaju Morinj iznenađujuće ažurni

Nakon što je uprava za inspekcijske poslove donijela rješenje prema kojem će spomen-ploča na lokaciji bivšeg logora za hrvatske zarobljenike u Morinju, postavljena 10. oktobra, biti uklonjena pod obrazloženjem da ne postoji neophodna dokumentacija, novinari Šeki Radončić i Danilo Burzan navode da postoje brojni crkveni objekti koji su bespravno izgrađeni, a za njihovo uklanjanje nije izdat nalog.

S druge strane, odlazeći premijer, Dritan Abazović, prebacuje krivicu na odlazeće ministre Krivokapića i Konjevića, ističući da su oni krivi za bespravno postavljanje spomen-ploče.

“Oni su stavili tu ploču, a da nijednim papirom nijesu obavijestili Vladu. Legitimizovali su situaciju da svaki ministar u gepek stavi neku tablu i postavi je u bilo koji grad u koji ode. Doveli su u zabludu hrvatsku stranu i napravili odnos prema žrtvama koji je jako nekorektan. Imaće priliku da objasne to što su uradili”, kazao je Abazović.

Više puta je uprava za inspekcijske poslove imala priliku da ispoštuje zakon i otkloni nezakonito postavljene objekte, ističe Danilo Burzan, a kada je riječ o uklanjanju spomen ploče u Morinju bili su iznenađujuće ažurni, što upućuje da se radi o čistoj političkoj namjeri.

“Ja ću samo da podsjetim da je prije dvije godine u sred turske tvrđave Depedogen podignut nezakonito i bez ikakve dokumentacije, spomenik Simeonu Mirotočivom, odbnosno Stevanu Nemanji. Utvrđeno je da je nezakonito, utvrđeno je da je bez dokumentacije i inspekcije nijesu našle za shodno da to makar javnosti saopšte, a kamoli da učine ono što namjeravaju i sa pločom u Morinju”, istakao je Burzan.

Uklanjanjem spomen ploče u Morinju šalje se poruka, kako kaže novinar Radončić, da se u Crnoj Gori ne poštuje ni zakon ni načelo morala.

“Mi znamo da je crkva na Rumiji postavljena bez ikakavih rješenja, dozvola, saglasnosti i svega toga. Znamo da je slično bilo i sa postavljanjem drugih objekata ili spomenika ratnim zločincima kakav je bio Pavle Đurišić i njemu sliični, sa jedne ili sa druge strane”, navodi Radončić.

Vrijeme je da se uvede red u državnim organima, poručuje Burzan, jer odlazeća Vlada nastoji da uništi sve što je institucionalno u Crnoj Gori, stoga ovakav potez nije iznenađujući.

Izvor: gradski.me

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.