Albanija:Ecrochat i Sky Ecc poruke ne mogu biti dokaz na sudu

Albanija:Ecrochat i Sky Ecc poruke ne mogu biti dokaz na sudu

Evropski sud pravde isključio je upotrebu kao dokaza u krivičnim sudskim postupcima nezakonito dobijenih razgovora sa šifrovanih mreža Encrochat i SkyeCC. Dana 19. oktobra 2022. godine, berlinski sud u Njemačkoj obratio se Evropskom sudu pravde kako bi razjasnio kako treba postupati s razgovorima encrochat i SkyeCC šifriranih mreža.

Vest je saopštio novinar Artan Hodža, koji piše da je ovaj zahtev berlinskog suda prihvaćen na razmatranje od strane Evropskog suda 24. oktobra 2022. godine.

Objavio ODLUKU u predmetu C-670/22, kojom se utvrđuje da transkripti koje je dobio francuski pravosudni organ predstavljaju "presretanje telekomunikacija".

Ova odluka ECJ-a povezana je sa zahtjevom Suda u Berlinu (Njemačka), o nekim pitanjima implementacije u različitim zemljama EU, transkripata presretanja komunikacija platforme Encrochat koji su obavljeni. francuskih vlasti putem tehničkog uređaja koji se infiltrirao u komunikacijski promet zasnovan na Internetu.

U ovoj Odluci, Sud, iako potvrđuje princip međusobnog priznavanja sudskih odluka zemalja članica, nazivajući ovo načelo „kamenom temeljcem“ pravosudne saradnje u krivičnim predmetima, zahtijeva da se dokazi koje je uputio francuski sud sa Evropski nalog za krivičnu istragu, koji se ovjerava od strane pravosudnih organa drugih država, ako su pribavljeni u skladu sa procedurom predviđenom domaćim zakonodavstvom i ako su u skladu sa principima prava dotične države.

Veliko vijeće ESP-a je jasno definisalo da prodor terminalnih uređaja, čiji je cilj izvlačenje podataka o prometu, lokaciji i sadržaju razgovora koje obavlja komunikacijski servis zasnovan na Internetu, predstavlja "presretanje telekomunikacija".Ova odluka ECJ-a povezana je sa zahtjevom Suda u Berlinu (Njemačka), o nekim pitanjima implementacije u različitim zemljama EU, transkripata presretanja komunikacija platforme Encrochat koji su obavljeni. francuskih vlasti putem tehničkog uređaja koji se infiltrirao u komunikacijski promet zasnovan na Internetu.

Sud EU uspostavlja dublju zaštitu ovih prava jer, tumačeći član 14. stav 7. Direktive, nalaže nacionalnom sudiji krivičnom postupku da u okviru krivičnog postupka pokrenutog protiv osobe osumnjičene za krivična djela, ne smatra dobijene informacije kao dokaz, ako osumnjičenom i njegovoj odbrani nije data mogućnost da se za ove informacije efikasno odbrane, odnosno efikasno iznesu svoja zapažanja, što bitno utiče na ocjenu činjenica.

Na osnovu krivičnih procesa koji se odvijaju u Albaniji, rezultati presretanja razgovora osumnjičenih kao korisnika SkyECC platforme Encrochat, iako su pristigli poštom od francuskih pravosudnih organa, ne mogu se koristiti za opravdanje pritvora i suđenja. ovih ljudi.

Ovo iz razloga što su transkripti rezultat masovnog presretanja, koji su dobijeni ometanjem toka razgovora svih sagovornika, kršeći odredbe albanskog procesnog zakonodavstva i nepoštovanjem ustavnih garancija za tajnost prepiske kao kao i bilo koje drugo sredstvo komunikacije. .

Odluka koju je ESP objavio 30.4.2024. obavezuje sudiju krivičnih dela svake države članice da isključi upotrebu transkripata ako način njihovog prikupljanja nije transparentan.
Apelacioni sud u Parizu poslao je albanskom pravosudnom organu samo CD sa transkriptima masovnog prisluškivanja, ne čineći transparentnim, ne samo podatke o uređaju za prisluškivanje i način njegovog korišćenja, već i odluku Francuski sudija koji je dozvolio prisluškivanje.

Isto tako, nisu donesene ni odluke francuskog sudije o produženju rokova ovih presretanja niti potvrda autentičnosti rezultata presretanja.

U nastavku donosimo kompletnu odluku Evropskog suda pravde, objavljenu u utorak, 30. aprila 2024.

1m

2m

3m

4m

5m

6m

7m

9m

1m1

1m2

Izvor:voxnews.al

 

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.