Poremećaji ishrane sve češći među djecom, posebno dječacima
(Foto: Pixabay)

Poremećaji ishrane sve češći među djecom, posebno dječacima

Ozbiljni poremećaji ishrane su u porastu kod djece u cjelini, ali posebno među dječacima i mlađim adolescentima, pokazuje studija iz Kanade.

Ovi poremećaji su generalno najčešći kod tinejdžerki i žena, prema američkim Centrima za kontrolu i prevenciju bolesti.

Između 2002. i 2019. godine, kanadski istraživački tim je zabilježio ukupan porast od 139 odsto u hospitalizaciji kod djece i adolescenata zbog poremećaja ishrane, sa ukupno 11.654.

Hospitalizacije zbog poremećaja ishrane su se više nego učetvorostručile među dječacima i skoro udvostručile među djecom uzrasta od 12 do 14 godina, prema izvještaju objavljenom u JAMA Network Open.

Među djecom sa poremećajima ishrane osim anoreksije i bulimije nervoze, hospitalizacije su se više nego udvostručile.

Broj istovremenih dijagnoza mentalnih bolesti po hospitalizaciji takođe je porastao, izvijestili su istraživači.

Zajedno sa ukupnim povećanjem prevalencije poremećaja u ishrani, nalazi se mogu objasniti poboljšanim skriningom i otkrivanjem i smanjenjem stigme, napominju autori.

„Zdravstveni radnici moraju da budu svjesni sve veće raznolikosti djjece i adolescenata kojima je potrebna intenzivna, stacionarna nega poremećaja ishrane kako bi pomogli da se ti pacijenti identifikuju ranije u njihovim bolestima“, rekla je u saopštenju vođa studije dr Sara Smit iz dječije bolnice u Torontu.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.