Ovo su najzdravije ribe na svijetu: Snižavaju holesterol i štiti srce od raznih bolesti

Ovo su najzdravije ribe na svijetu: Snižavaju holesterol i štiti srce od raznih bolesti

Doktori kažu da je pametno da ribu jedemo barem jednom nedjeljno, dok dva puta nedjeljno jedemo bareno meso, a ostala četiri dana da konzumiramo obroke od povrća.

1. Atlantski losos:

Kažu da omega 3 masne kiseline koje se nalaze u crvenom mesu ove ribe mogu da utiču na biološki sat čovjeka, što znači da može da uspori naše starenje, iako ova riba nije najjeftinija, vrijedna je pomena zbog toga što je jako zdrava.

2. Zubatica:

Ova plava riba se smatra izuzetno korisnom za čovjeka jer sadrži obilje fosfora, kalijuma, kalcijuma, natrijuma i gvožđa.

3. Atlantska haringa:

Ova riba se smatra masnijom ribom, ali omega 3 masne kiseline koje sadrži, od velike su koristi za kardiovaskularni sistem čovjeka.

4. Jezerska zlatovčica 

je riba koja živi u slatkim vodama njeno meso je masno skoro kao meso lososa, ali se ne suši kada se termički obradi.

5. Girice - Inćuni ili sardele, su vrsta ribe koja ima toliko proteina da može da parira bilo kojem mesu. S druge strane njene kalorijske vrijednosti su male. Bogata je vitaminima i mineralima koji su potrebni čoveku da bi normalno funkcionisao.

6. Skuša - ova riba je savršena za svaku dijetu jer sadrži malo kalorija a monogo vitamina i minerala neophodnih za ljudski organizam.

7. Pastrmka - Ako samo jednom nedjeljno budete jeli pastrmku možete sniziti holesterol, ojačati krvne sudove i nerve i izbeći probleme sa pamćenjem u starosti.

8. Sardina - Ova mala riba se dobro apsorbuje u ljudskom organizmu i odličan je izvor proteina. Sardina sadrži čitav kompleks vitamina (A, B12, B6, D) iriblje ulje, koje snižava holesterol.

9. Tuna - ova riba je puna omega 3 i omega 6 masnih kiselina što je svrstava u jednu od najkorisnijih riba.

Nikad ne štedite na kvalitetu ribe. Ako hoćete da obradujete sebe i svoju porodicu ribljim obrokom, izaberite pametno, jer nije svaka riba zdrava. Postoje one koje se masovno proizvode i pune su otrovne žive.

Izvor:AntenaM

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.