Treneri traže praktičnu obuku prve pomoći
(Foto: RTCG)

Treneri traže praktičnu obuku prve pomoći

Odlazak na trening za nekadašnjeg kapitena Budućnosti a sada trenera u fudbalskom klubu Kom, Dejana Džoga Rabrenovića, bio je svakodnevna rutina do prije dva mjeseca.

Od tog dana, kada je uz pomoć, sticajem okolnosti prisutnih roditelja, morao da spašava zivot dječaku koji se povrijedio poslije uobičajenog duela, dosta toga se promijenilo.

"Došlo je do sudara između dva igrača, jedan od mojih igrača ostao je nepomičan na terenu. U tom trenutku nisam na terenu imao nikoga od stručnog osoblja, morao sam da reagujem, u pitanju su bili minuti. Srećom, jedan od roditelja je bio na terenu i malo mi je pomogao, dok je došla Hitna pomoć prošlo je preko deset minuta, do tada smo morali da reagujemo, jer je bila borba za život. " kazao je Rabrenović.

Nakon tog događaja, treneri Koma pokrenuli su inicijativu, pa im je uprava kluba obezbijedila kratku obuku o ukazivanju prve pomoći, koja je nekada bila redovan dio obuke prilikom polaganja vozackog ispita.

Autorka udžbenika i profesorica prve pomoci u srednjoj medicinskoj skoli u Podgorici Žana Pavićević, podržava ideju, uz nekoliko sugestija iz stručnog ugla.

"Smatram da je tema prve pomoći jako bitna i da treba da je znaju svi pomoćnici i svi građani, ne samo treneri. Važno je naravno da treneri budu obučeni jer provode dosta vremena sa mlađim kategorijama, tako da su tu česte situacije kada mora da se pruži prva pomoć. Ono što je bila preporuka to je da se prva pomoć uvrsti u edukaciju i kroz osnovne i kroz srednje škole i kroz obuke na svim nivoima." istakla je Pavićević.

Treneri očekuju da savez preko medicinske komisije logistički podrži tu inicijativu, nakon koje bi bezbrižnije na treninge išla i djeca i njihovi fudbalski učitelji. 

Izvor RTCG

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.