Vrhovni sud objavio zašto Severininog sina vraća ocu

Vrhovni sud objavio zašto Severininog sina vraća ocu

Vrhovni sud objavio je odluku u slučaju starateljstva nad sinom pjevačice Severine Vučković i preduzetnika Milana Popovića.

Zašto je ukinuta ranija presuda?

Naime, presuda Županijskog suda u Splitu kojom je odlučeno da će dječak, za kojeg roditelji imaju zajedničko starateljstvo, živjeti s majkom, sada je ovom odlukom Vrhovnog suda RH ukinuta. Prvobitno je dječak trebalo da živi s ocem. Vrhovni sud je prihvatio zahtjev za revizijom koji je podnio Milan Popović. On je ukazao da Županijski sud u Splitu nije usmeno ispitao vještake iako je on to izričito tražio.

Naime, niti jedan od dva vještaka nije se pojavio na ročištu, opravdavši to zdravstvenim razlozima te je Vrhovni sud zaključio da je drugostepeni sud selektivno prihvatio nalaz i mišljenje vještaka.

“Nejasnoće u nalazu i mišljenju vještaka ne otklanjaju se tako da se sudu nejasni dijelovi nalaza i mišljenja ne prihvate, već dopunom vještačenja, i to, kako je propisano, usmeno na raspravi”, stoji u odluci Vrhovnog suda.

Iako je zahtjev za reviziju Vrhovnom sudu podnio Popović, Severinini su advokati napomenuli da se navedeno pravno shvatanje ne može primijeniti na ovu situaciju jer je samo Severina imala primjedbe na pismeni nalaz i mišljenje vještaka, a Popović nije imao primjedbi.

Odluka Vrhovnog suda RH

Zbog toga je, prema odluci Vrhovnog suda, došlo do bitne povrede odredaba parničnog postupka. Propust je, smatra vijeće Vrhovnog suda, napravljen upravo u tome što vještaci nisu pozvani na raspravu na Županijskom sudu u Splitu, uprkos zahtjevu jedne od stranaka.

“Valja zaključiti, čim je jedna od stranaka zahtijevala da se vještak usmeno sasluša na raspravi i pri tome određeno navela na koje se okolnosti saslušanje predlaže, nezavisno od toga što se prethodno uopšteno izjasnila da na nalaz i mišljenje vještaka nema primjedbi, došlo je do bitne povrede odredaba parničnog postupka. Zato je drugostepena presuda ukinuta i predmet je vraćen Županijskom sudu u Splitu na ponovno suđenje”, navodi se u odluci.

A 2021. godine Županijski sud u Splitu donio je odluku o zajedničkom starateljstvu.

“Odluka je da će imati zajedničko starateljstvo nad djetetom, odnosno da će dijete pola vremena provoditi s majkom, a pola s ocem. Vidjećemo hoće li se roditelji uspjeti dogovoriti ili će sud precizirati detalje”, rekao je tada Severinin advokat i dodao da na tu odluku nema žalbe.

“Ali naknadno ćemo se boriti da Severina dobije puno starateljstvo nad djetetom. Čim je odluka da roditelji jednako vrijeme provode s djetetom, smatra se da je dijete vraćeno majci. Mislimo da smo sada dobili ono što je bilo moguće i to je jako dobra vijest”, rekao je tada advokat.

Krajem 2019. godine sutkinja Tea Golub donijela je privremenu mjeru i odlučila da sin Severine Kojić i srpskog preduzetnika Milana Popovića nadalje živi s ocem, koji se, prema tome, samostalno brine o zdravlju i obrazovanju djeteta.

Severina je na dan presude 2019. sina morala odmah predati ocu.

Sudska odluka donesena je mjesec dana nakon što je pjevačica na konferenciji za medije optužila školu koju pohađa njen sin Aleksandar za zlostavljanje djeteta.

Kako je tvrdila pjevačica, učiteljice su dječaka zaključale u školu dva sata te mu nisu dozvolile da ode kući sa Severininim suprugom Igorom Kojićem.

Nakon toga prestala je sina slati u školu, a on je bio s njom u Splitu i Beogradu, gdje je imala koncerte.

Izvor Mportal

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.