Energetske pločice, zdrava užina od orašastih plodova za staro i mlado
ENERGETSKE PLOČICE, ZDRAVA UŽINA OD ORAŠASTIH PLODOVA/ -BIRAJMOZDRAVLJE.COM

Energetske pločice, zdrava užina od orašastih plodova za staro i mlado

Zdravi slatkiši postaju sve popularniji kao alternativa tradicionalnim poslasticama, nudeći bogatstvo ukusa i hranljivih sastojaka uz smanjeni unos šećera i praznih kalorija. Energetske pločice koje spajaju kvalitetne sastojke poput badema, indijskih oraha, pistaća ili oraha, uz dodatak kornfleksa i crne čokolade, predstavljaju odličan izbor za one koji traže nutritivno bogat, ali i ukusan obrok ili međuobrok.

Bademi su poznati po svojoj bogatoj količini vitamina E, magnezijuma i zdravih masti, što ih čini izvrsnim za zdravlje srca i kože. Indijski orasi, osim što su izvor nezasićenih masnih kiselina, obiluju i mineralima poput bakra i cinka, ključnih za imunološki sistem i zdravlje kostiju.

Med, kao prirodni zaslađivač, obogaćuje pločice prirodnim šećerima i antioksidansima, dok čokolada sa visokim udjelom kakaoa (70%) dodaje antioksidanse i zadovoljava potrebu za slatkim.

Priprema ovih pločica je jednostavna, a rezultat je zdrava poslastica koja može poslužiti kao energetski boost tokom dana. Pekući ih na umjerenoj temperaturi, svi sastojci zadržavaju svoja nutritivna svojstva, dok čokoladni premaz dodaje finalni gurmanski užitak.

Važno je napomenuti da iako ove pločice sadrže obilje korisnih nutrijenata, one su i dalje kalorične, sa oko 200 kalorija po pločici. Stoga je ključno konzumirati ih umjereno i uskladiti sa svojim dnevnim kalorijskim potrebama i planom ishrane.

Energetske pločice su savršen primjer kako se zdravlje i zadovoljstvo mogu spojiti u jedan zalogaj, nudeći balansirani izvor energije i hranljivih materija, koji podržava aktivan i zdrav način života.

Sastojci (za 6 pločica):

100 g badema

70 g indijskih oraha

30-50 g pistaća ili oraha

2 kašike kornfleksa (ovo je bolje zamijeniti kinoa kokicama).

1 kašika meda.

100 g crne čokolade, sa 70% kakaoa

Priprema:

Ugrjte rernu na 170 stepeni, Pomiješajte sve sastojke u posudi, ali lagano zgnječite kornfleks ako je krupan. Dodajte med i promiješajte. Kalup obložite papirom za pečenje. Tijesto ulijte u kalup. Pritisnite čašom ili rukama uz pomoć komada pek-papira kako ne bi bilo vazdušnih džepova između oraha. Pecite u rerni 40 minuta. Pustite da se potpuno ohladi prije nego što ga isiječete. Podelite na štanglice i dno umočite u istopljenu čokoladu. Pustite da se čokolada stegne.

Izvor Dan

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.