Poslastica za vikend: Divan kolač sa jabukama, orasima i cimetom
Shutterstock

Poslastica za vikend: Divan kolač sa jabukama, orasima i cimetom

Topi se ustima, a miris u kući dok se peče, ne može se dočarati, piše na stranici tanjinikolaci sa koje smo preuzeli ovaj recept. Recept je u posnoj varijanti, a ako vam to nije važno umjesto margarina stavite puter i kašiku kisjele pavlake u prvo tijesto. Umjesto oraha možete koristiti bademe ili lješnike, ako želite.

Sastojci:

250 g brašna 100 g margarina 4 kašike šećera 1 ravna kašika praška za pecivo 7 kašika hladne vode (može i kisjela voda) prstohvat soli Fil:

8 jabuka (najbolje nakisjele) 2 kašike soka od limuna 4 kašike šećera 2-3 kesice cimeta 2-3 kašike džema od šipurka (može i neki drugi džem) 200 g oraha (100 g mlevenih, 100 g sjeckanih) Drugo tijesto: 3 kašike šećera 100 g brašna ili griza 50 g margarina

Priprema:

Od svih sastojaka zamijesiti tijesto, prekriti providnom folijom, pa staviti u frižider da odstoji 30 minuta.

Za fil izrendati jabuke, preliti limunom, dodati šećer i cimet, pa sve izmiješati.

Sjedinite sastojke za drugo tijesto, ali od njega ćete dobiti mrvice, tako i treba da bude, ne brinite. Prvo tijesto na papiru za pečenje razviti oklagijom u malo veći krug pa prebaciti u okrugli kalup prečnika 28c m zajedno sa papirom. Tijesto u obliku kruga mora da bude malo veće od kalupa, da bi ste dobili podignute ivice sa strana, 1-2 cm uz kalup.

Tijesto premazati džemom, posuti mljevenim orasima, pa dodati rendane jabuke i lijepo ih rasporediti. Odozgo staviti drugo tijesto, odnosno posuti mrvicama od tijesta i sjeckanim orasima.

Peći na 200 stepeni dok ne porumeni, prekriti folijom, pa smanjiti rernu na 180 stepeni. Ukupno vrijeme pečenja je oko 50 minuta. Prije jela pustiti da se kolač dobro ohladi.

Izvor Vijesti

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.