Tužioci ispituju Bemaksove zabrane

Tužioci ispituju Bemaksove zabrane

Nepoznata osoba juče zabranila ekipi televizije “Vijesti” da se uključi iz parka u Tološima, koji je uređivala podgorička kompanija.

 Iz Glavnog grada upozorili kompaniju da se radi o državnoj imovini, kao i da niko nema osnova da zabranjuje pristup parku.

Osnovno državno tužilaštvo (ODT) u Podgorici ispitaće ko je i zbog čega zabranio ekipi televizije “Vijesti” da se uključi u jutarnji program “Boje jutra” sa javne površine, iz parka u Tološima.

To je juče “Vijestima” kazao rukovodilac ODT Podgorica Duško Milanović.

Novinarka Marija Radović rekla je juče “Vijestima” da je ekipa, u želji da profesionalno i odgovorno odradi još jedan radni zadatak sa terena i po dogovoru sa sagovornikom, došla do ideje da se uključi uživo iz novog dijela Tološke šume zbog cijelog ambijenta, zbog toga što je lijepo, sve uređeno. Taj dio uređivala je podgorička kompanija “Bemaks”.

“…I smatrujući da je to pravo mjesto gdje možemo pričati o zdravim stilovima života, o tome kako da pobijedimo proljećni umor, dakle jedna potpuno benigna tema. Na ulazu u park nas je dočekao čovjek, navodno iz obezbjeđenja, koji nam je rekao da zbog privatnosti svih onih koji vježbaju tu na javnoj površini, navodno, mi ne možemo da se uživo uključimo, odnosno ne smijemo da upalimo kameru, nego da snimamo izvan parka. Na to sam ja upitala kako je moguće da ne smijemo da snimamo javnu površinu i kako je moguće da baš sada ne smijemo da snimamo, budući da smo već sigurno više od tri puta, barem ja lično, a znam i ostale koleginice iz Boja jutra, odradili uživo uključenje upravo u tom parku”, priča Radović.

Naglašava da joj je ta osoba objasnila da ima instrukcije da ekipu ne pusti na javnu površinu.

Radović dodaje da “gospodin zaista nije djelovao zlonamjerno, već neko ko izvršava zadatak - dakle ono što mu je rečeno, on je tu da sprovede”.

“Nisam vidjela njegovu identifikaciju, ali je onda u jednom trenutku on pokušao da kontaktira ‘šefa/šeficu’, a ja sam samo pitala ko je to zabranio, da li može da mi da kontakt te osobe. On je pokušao odgovornu osobu da kontaktira, ali se navodno niko nije javljao. Tražila sam broj telefona te nadležne osbe, a kako on nije uspio sam u svom telefonu da pronađe broj otvorio mi je imenik i dao telefon da sama potražim. Od tri broja jedan je bio naslovljen kao TV E, a kako sam brojeve naglas čitala ne bi li mi rekao koga da pozovem, kad sam pročitala ime te redakcije, kazao je: ‘Da, samo novinari iz TV E mogu da snimaju ovdje’”, ispričala je Radović.

Ističe da je bila zatečena takvom odlukom.

“Opet kažem, nismo imali vremena da možda drugačije reagujemo ili da se suprotstavimo jer smo morali da nađemo drugu soluciju, ali zaista smatram neprimjerenim da se na javnoj površini novinaru jedne televizije zabrani da radi svoj posao”, naglasila je.

Iz Glavnog grada juče nijesu odgovarali na pitanja “Vijesti”.

Na pitanja nijesu odgovarali ni iz kompanije “Bemaks”. U saopštenju, dostavljenom drugim medijima, tvrde da je navodno ekipa TV “Vijesti” u januaru 2022. napravila incident, “devastirajući dio staza i travnjaka Bemax parka tokom snimanja priloga koji nije imao veze sa rekreacijom ili sličnim temama”, a da je popravku štete platila kompanija koja upravlja parkom, kao i da zona nije u punoj mjeri bila dostupna korisnicima dva dana.

Zamjenik gradonačelnice Luka Rakčević zahtijevao je od Ženskog košarkaškog kluba “Budućnost Bemax” da informišu zaposlene da nemaju osnova da zabranjuju pristup javnim površinama u parku.

Podsjetio je čelnike tog sportskog kolektiva da se radi o državnoj svojini, kojom raspolaže Glavni grad, a da ŽKK “u roku od 20 godina može određivati uslove korišćenja dva košarkaška terena i ugostiteljskog objekta”, što je predviđeno Odlukom o javno-privatnom partnerstvu za uređenje park šume “Tološi”.

“U tom smislu…jasno je da Vaši zaposleni ne mogu zabranjivati pristup televizijskim ekipama bilo kog medija na javnim površinama u okviru navedenih parcela, a pogotovo na kompletnom prostoru, koji se nalazi izvan ograđenih košarkaških terena i fasade ugostiteljskog objekta”, stoji u dopisu Rakčevića, u koji su “Vijesti” imale uvid.

Camović Veličković: Glavni grad da objasni

Potpredsjednica Sindikata medija Marijana Camović Veličković, kazala je “Vijestima” da je nedopustivo da se novinarskim ekipama zabranjuje da bilo kojim povodom izvještavaju sa javnih površina, a upravo to je park u Tološima.

“Očekujemo da će Glavni grad reagovati i objasniti o čemu je riječ i kako je moguće da se uopšte došlo u ovakvu situaciju. Ako je riječ o privatnoj, a ne javnoj površini neka nam i to objasne. U suprotnom možemo očekivati da nas neko, primjera radi, i sa Trga nezavisnosti skloni uz isto obrazloženje jer je i taj trg nekad neko renovirao”, poručila je Camović Veličković.

 

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.