Kineski ministar upozorio Blinkena da SAD ne gaze 'crvene linije' Kine

Kineski ministar upozorio Blinkena da SAD ne gaze 'crvene linije' Kine

Kineski ministar vanjskih poslova Vang Ji upozorio je američkog kolegu Entonija Blinkena, na sastanku najviših diplomata dviju zemalja u petak u Pekingu, da ne gazi kineske "crvene linije".

Vang je otvorio sastanak pitanjem koje je više zvučalo kao upozorenje a to je da li se trebaju Kina i Sjedinjene Američke Države (SAD) držati pravog smjera kretanja naprijed sa stabilnošću ili se vratiti silaznoj putanji, prenosi Radio Slobodna Evropa.

"Kinesko-američki odnosi počinju se stabilizovati, ali su još uvijek u iskušenju 'negativnih faktora'", dodao je.

Obje zemlje mogle bi sarađivati ili ne, pa čak i "skliznuti u sukob", rekao je Vang.

Naglasio je da crvenim linijama Kina smatra suverenitet, sigurnost i razvoj te upozorio SAD da ne gazi preko njih, javlja BBC.

Blinken, koji je u drugoj posjeti Kini u manje od godinu dana, bio je oprezniji u svojim primjedbama Vangu pred novinarima.

"Peking i Vašington imaju zajedničku odgovornost da pomaknu veze naprijed 'aktivnom diplomatijom'", rekao je.

Uprkos tome, rekao je da će biti jasan i direktan u pogledu razlika između njihovih zemalja kako bi se izbjegle pogrešne procjene u onome što je nazvao najposljedičnijim odnosom na svijetu.

Neke od ovih razlika istaknute su početkom ove sedmice nakon što je Vashington odobrio svoj najnoviji paket pomoći koji je uključivao vojnu pomoć Tajvanu. To je izazvalo oštre kritike Pekinga, koji je to nazvao "ozbiljnim kršenjem principa jedne Kine".

Kina tvrdi da je samouprava Tajvan otcijepljena pokrajina koja će na kraju biti pod kontrolom Pekinga, ali otok sebe vidi kao zaseban.

Blinkenova posjeta dolazi i nekoliko dana nakon što su SAD usvojile zakon koji će primorati TikTok u kineskom vlasništvu na prodaju ili da bude zabranjen u Americi.

Iza kulisa, Amerikanci su upozoravali Peking da prestane da izvozi dijelove u Rusiju za koje kaže da pomažu Moskvi u njenom ratu u Ukrajini.

Ova posjeta je ipak dio značajnog povećanja dijaloga i diplomatije, ma koliko hladne, između ovih rivalskih sila - pokušaja da se odnosi ujednače, nakon perioda ogromne napetosti prošle godine.

Izvor:Pobjeda

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.