Skadarsko jezero i povezane rijeke tretirati kao unutrašnji plovni put
Skadarsko jezero

Evropska komisija

Skadarsko jezero i povezane rijeke tretirati kao unutrašnji plovni put

Crna Gora je dostigla zadovoljavajući stepen usklađenosti s pravnom tekovinom EU u oblasti saobraćajne politike, ali će morati sprovesti norme za unutrašnje plovne puteve do primjenjive mjere, s obzir na geografsku specifičnost države.

U izvještaju Evropske komisije sa skrininga za 14. poglavlje koje obuhvata saobraćajnu politiku, navodi se da Crna Gora ima ograničen saobraćaj unutrašnjim plovnim putevima koji je trenutno regulisan istim odredbama kao i pomorski.

“Skadarsko jezero i s njim povezane rijeke moraće se tretirati kao unutrašnji plovni put, s relevantnom pravnom tekovinom EU koju je potrebno prenijeti, kao i novim organom koji je potrebno osnovati i koji će biti nadležan za unutrašnje plovne puteve”, saopštili su iz EK, a prenosi MINA-business.

Crna Gora, kako su dodali, treba da osigura dalje usklađivanje i pouzdanu primjenu socijalnih, bezbjednosnih i tehničkih pravila u drumskom saobraćaju, sigurnosnih i bezbjednosnih uslova u pomorskom sektoru, bezbjednosnih i pravila interoperabilnosti u željezničkom saobraćaju, kao i standarda za prevoz opasnih materija u drumskom saobraćaju.

U izvještaju koji je objavilo Ministarstvo vanjskih poslova i evropskih integracija navodi se da Crna Gora što se tiče vazduhoplovstva mora da nastavi sa napretkom koji je postignut sprovođenjem prve prelazne faze Sporazuma o jedinstvenom evropskom vazdušnom prostoru.

Pravni okvir za drumski saobraćaj je, kako se dodaje, na umjerenom nivou usklađenosti.

"U oblasti drumskog saobraćaja, Crna Gora treba da pojača svoje napore kako u usklađivanju, tako i u sprovođenju pravne tekovine", rekli su iz EK.

Pristup tržištu prevoza robe i putnika za nacionalne i međunarodne djelatnosti je uređen, ali četiri kriterijuma, među kojima su stručna sposobnost, finansijsko stanje, dobra reputacija i stvarno preduzeće, za pristup profesiji nijesu u potpunosti ispunjena.

“Što se tiče pravne tekovine u oblasti naplate putarina, Crna Gora je ukinula diskriminatorne naplate za drumska vozila iz EU, neophodno je međutim dalje usklađivanje s pravnom tekovinom, uključujući i interoperabilnost sistema naplate taksi”, poručili su iz EK.

Neophodno je, kako su dodali, dalje usklađivanje s tehničkim i bezbjednosnim uslovima, uključujući prekograničnu razmjenu podataka o saobraćajnim prekršajima koji se odnose na bezbjednost na putevima i naknadnu ugradnju retrovizora na teška vozila.

“Neophodan je dalji razvoj pravila koja se odnose na kvalifikacije i obuku profesionalnih vozača. Sprovođenje je potrebno poboljšati, prvenstveno u pogledu provjera ispravnosti puteva i pregleda na putevima komercijalnih vozila”, navodi se u izvještaju.

Pravni okvir Crne Gore za željeznički saobraćaj je na umjerenom nivou usklađenosti. Što se tiče pristupa tržištu i infrastrukturi, Crna Gora je razdvojila djelatnost upravljanja infrastrukturom od djelatnosti prevoza putnika i robe, čime je ispunila glavni zahtjev zakonodavstva EU u oblasti željeznice.

“Treći željeznički paket i najskorije zakonodavstvo EU, uključujući i normalizaciju računa, još nijesu prenijeti. Državni organi Srbije i dalje razvijaju tehnička i pravila o nacionalnoj bezbjednosti koja su primjenjiva u Crnoj Gori i izdaju dozvole za željeznička vozna sredstva koja se koriste u Crnoj Gori”, rekli su iz EK.

Ta situacija se, kako su ocijenili, mora riješiti.

“Odsustvo naknada za korišćenje infrastrukture za putničke vozove nije u skladu sa pravom EU i njime se rizikuje narušavanje konkurentske pozicije teretnih vozova”, smatraju u EK.

U izvještaju se navodi da nadležnost željezničke uprave treba da bude poboljšana na način što će joj se garantovati pravo da nametne kazne i zahtijeva informacije, kao i kroz mehanizme da sprovodi svoje odluke.

“Nezavisnost i funkciju Direkcije za željeznice je neophodno dalje jačati. Neophodno je uspostaviti nezavisno tijelo za istraživanje nesreća, kao i odgovarajući mehanizam žalbi. Željezničkom sektoru će biti neophodno značajno jačanje administrativnih kapaciteta kako bi bio spreman da obavlja svoje funkcije”, kazali su iz EK.

U izvještaju je konstatovano da nema nacionalnog zakonodavstva o kombinovanom saobraćaju i da je Crna Gora u početnoj fazi njegove razrade.

"Potrebno je poboljšati mogućnosti za razvoj kombinovanog saobraćaja", zaključili su iz EK.

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.