Ko je Duško Knežević: Prešao put od ličnog bankara do najtraženijeg bjegunca
Duško Knežević

Ko je Duško Knežević: Prešao put od ličnog bankara do najtraženijeg bjegunca

Put Duška Kneževića od prvog bankara do najtraženijeg bjegunca obilježili su poslovni usponi i padovi, saradnja, a zatim i razlaz s bivšim predsjednikom države i liderom DPS-a Milom Đukanovićem.

Knežević je tvrdio da je bio uključen u najvažnije državne poslove, te da je zaslužan za uvođenje njemačke marke i članstvo Crne Gore u NATO-u, objasnio je i kako. 

“Da bih poslovao morao sam da plaćam i podržavam vladajuću partiju i postojeći režim”, izjavio je Knežević je u martu 2019. 

To je potkrijepio snimkom koji je nastao uoči parlamentarnih izbora 2016. Na snimku se vidi da Knežević nekadašnjem gradonačelniku Podgorice Slavoljubu Stijepoviću predaje kovertu s navodno 100 hiljada eura za finasiranje DPS-a.

Taj slučaj, u javnosti poznat kao afera "Koverta", iako se smatra najočiglednijim primjerom političke korupcije, pet godina je bez sudskog epiloga.

Za to vrijeme DPS i Đukanović oštro su demantovali da ih je Knežević finansirao. Negirao je Đukanović i Kneževićeve tvrdnje da je skriveni vlasnik skupocjene vile na brdu Gorica u Podgorici.

“Bjegunac od pravde iz Crne Gore pokušava da manipuliše i optužuje druge vjerujući da će na taj način zaštititi sebe i pobjeći sa pravnog na politički teren i da će na političkom terenu podižući galamu zakamuflirati svoju stvarnu političku odgovornost”, izjavio je 2019. godine bivši predsjednik Crne Gore Milo Đukanović.

Uoči lansiranja snimka Knežević je 2019. pobjegao u London, jer je i državljanin Velike Britanije. Time je izbjegao hapšenje zbog više istraga koje je SDT s Milivojem Katnićem na čelu pokrenulo protiv njega, zbog utaje poreza, zloupotrebe službenog položaja i pranja više od pola milijarde eura.

Sve to, kako se sumnja, Knežević je radio posredstvom Atlas grupe, čiji je bio osnivač i predsjednik, a preko koje je uprethodne tri decenije otvorio  na desetine firmi u Crnoj Gori, Srbiji, Rusiji, Kipru i Velikoj Britaniji. Kneževićevi poslovi krenuli su silaznom putanjom 2014. kada je ruska Centralna banka oduzela licencu za rad Atlas banci u Moskvi zbog sumnjivih transakcija novca van granica te države.

Iste godine Knežević zbog kašnjenja u gradnji i neadekvatnog trošenja više miliona eura, gubi udio u Atlas kapital centru, koji je u Podgorici gradio s partnerima iz Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Problemi su se godinama gomilali i u drugim firmama, pa su u stečaj otišli Televizija Atlas, fabrika vode Lipovo iz Kolašina, bolnica Meljine, a 2019. katanac je stavljen i na Atlas i IBM banku. Da Kneževićeve poslovne nevolje nijesu posljedica samo ekonomskih prilika, već i mimoilaženja s Đukanovićem, vidjelo se po odlukama Vlade DPS-a koja je 2016. raskinula ugovor o privatizaciji bolnice Meljine. I to je Kneževiću bio jasan signal da više nije miljenik crnogorskih vlasti, pa je odlučio da progovori o vezama i poslovima s Đukanovićem.

“Milo Đukanović zaboravlja da on nije Crna Gora, on je samo jedan korumpirani predsjednik koji je privatizovao Crnu Goru”, izjavio je Knežević 2019. godine.

Međutim, tako  nije mislio 2007. godine kada je bio žirant Đukanoviću za kredit od milion i po eura kod londonske filijale grčke Pireus banke. Preko tog kredita Đukanović je legalizovao svoj prvi milion i postao i zakoniti akcionar Prve banke koja je vlasništvo njegovog brata. Ipak, poslovne veze, ali i prijateljski odnos s Kneževićem, Đukanović je negirao.

“Ta neistina je očigledno posledica njegovog umišljaja da smo prijatelji iako znate imam vrlo pažljiv odnos prema prijateljima imam vrlo strogu selekciju prijatelja i on nikada nije bio dio tog kruga”, izjavio je Đukanović 2019. godine.

Ali jeste Knežević bio član Globalne inicijative Klinton, pa je u Crnu Goru 2011. doveo i nekadašnjeg predsjednika SAD-a Bila Klintona. Na poziv Kneževića, našu državu 2009. posjetila je i američka glumica Pamela Anderson najavljujući da namjerava da investira u Crnu Goru. Javnost do danas o tim namjerama ništa ne zna, ali ono što željno iščekuje jeste da sazna da li Knežević, kako je ranije tvrdio, ima krunski dokaz - snimak na kojem Đukanoviću u plavoj torbi lično daje novac.  

“Taj dokaz je meni nešto što ja čuvam za kraj”, izjavio je vlasnik Atlas grupe u martu 2029. godine.

Da li taj kraj označava njegovo izručenje Crnoj Gori, svjedočićemo narednih dana jer je Knežević uoči povratka medijima kazao da donosi i "plavu torbu".

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.