U SAD hapšenja i sukobi sa policijom: Šire se propalestinski protesti na univerzitetima širom države
Propalestinski demonstranti ispred zgrade Univerziteta Kolumbija u Njujorku, dok je deo njih zabarakadiran unutar zgrade, 30. april 2024.

U SAD hapšenja i sukobi sa policijom: Šire se propalestinski protesti na univerzitetima širom države

U Sjedinjenim Američkim Državama propalestinski protesti se šire dok intevencije policije i administracija univerziteta postaju sve oštrije. Ni ovaj dan nije prošao bez hapšenja, a na nekim mjestima bilo je i sukoba sa policijom.

Studenti koji protestuju protiv rata u Gazi na Univerzitetu Kolumbija zabarikadirali su se u zgradi nakon što su pregovori sa dekanatom propali, a njima naređeno da uklone šatore i zaprijećeno suspenzijom. Grupa studenata zgradu je čuvala napavivši živi lanac pred ulazom.

Kada je svanulo zatečena su blokirana i vezana ulazna vrata. Studenti su upali u zgradu univerziteta i u Portlendu.

U Solt Lejk Sitiju u Juti administracija je pozvao policiju da rasturi studente i njihove šatore. Univerzitet je saoštio da demonstranti nemaju prava da noću podižu objekte na teritoriji kampusa.

U Sjevernoj Karolini na protestu je uhapšeno najmanje 30 ljudi.

Do sukoba sa policijom došlo je u Virdžiniji gdje je uhapšeno oko 90 osoba.

Bijela Kuća saopštila je da osuđuje upadanje u zgrade fakulteta kao i da je na fakultetima da odluče hoće li pozvati policiju.

Pretesti kojima se zahtjeva prekid vatre u Gazi ali i da SAD i univerziteti prestanu da finansiraju izralske organizacije zahvatili su univerzitete širom Amerike. Izrael i kritičari unutar Amerike proteste nazivaju antisemitskim.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.