Nikočević: Slobodni i profesionalni mediji da budu temeljno opredjeljenje čitavog društva

Nikočević: Slobodni i profesionalni mediji da budu temeljno opredjeljenje čitavog društva

Agencija za elektronske medije (AEM) ćestitala je svim novinarima/kama i medijskim kućama Svjetski dan slobode medije (3. maj) sa željom da se njihov status unaprijedi u susret usvajanju novih medijskih zakona.

Službenik za odnose sa javnošću i upravljanje projektima u AEM-u Damir Nikočević saopštio je da je ovaj datum prilika da za podsjećanje na važnost misije medijskih poslenika koji svoj posao obavljaju etički, uprkos njihovom lošem ekonomskog statusu i nerijetkim pokušajima ograničavanja njihove slobode.

- Iako je danas pristup informacijama jednostavniji nego ikada, uloga medija koji drže do osnovnih profesionalnih standarda jeste da objavljuju samo provjerene i kredibilne informacije, te da javno mnjenje drže budnim, izvještavajući o temama od javnog interesa. Sloboda medija podrazumijeva snažno i profesionalno istraživačko, odsustvo cenzure i autocenzure, izabalansirano izvještavanje i pluralizam mišljenja. Samo na taj način može se stvarati transparentno i otvoreno društvo i doprinijeti ukupnoj demokratizaciji Crne Gore - istakao je Nikočević u saopštenju.

U vremenu kada su lažne vijesti, dezinformacije i medijske manipulacije ozbiljna prijetnja ukupnom demokratskom poretku, ne samo u Crnoj Gori i regionu, već i šire - mediji, naglašava Nikočević, predstavljaju ključnu branu pojedincima i grupama, sa manjkom demokratskih kapaciteta, da osnove te slobode ugrožavaju.

- Stoga, još jednom naglašavamo važnost adekvatne zaštite radnog i ekonomskog statusa novinara i medijskih poslenika koji predstavljaju svakodnevne istinske zaštitnike javnog interesa, a koji su i dalje, nažalost, česta meta verbalnih i fizičkih napada i to samo zbog činjenice da rade svoj posao - poručio je on.

Nikočević ističe da Agencija ostaje posvećena principu pune slobode medija i svojoj misiji dosljedne primjene zakonskih nadležnosti, kako iz aktuelnog Zakona o elektronskim medijima, tako i iz budućeg Zakona o audio-vizuelnim medijskim uslugama čije se usvajanje očekuje.

- Medijska pismenost i njeno jačanje kod stručne, a naročito laičke javnosti će još snažnije biti u fokusu Agencije, imajući u vidu da sa novim Zakonom AEM postaje ključna institucija zadužena za polje medijske pismenosti. U toj misiji, snaženja slobodnog novinarstva i objektivnog informisanja javnosti, AEM ostaje otvoren za saradnju sa svim akterima kako bi svaki naredni Dan slobode medija dočekivali u pozitivnijem ambijentu - zaključio je Nikočević.

Izvor:Mportal

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.