Bjeković: Obišli smo Katnića i Vujadinovića i uputili reagovanje povodom štrajka glađu i njihovog zdravstvenog stanja
Siniša Bjeković

O utiscima i infomacijama koje su dobili prilikom posjete nije mogao da govori

Bjeković: Obišli smo Katnića i Vujadinovića i uputili reagovanje povodom štrajka glađu i njihovog zdravstvenog stanja

Zaštitnik ljudskih prava i sloboda Siniša Bjeković je rekao da je institucija Ombusmana reagovala u odnosu na štrajk glađu dva pritvorenika u UIKS-u, bivšeg Glavnog specijalnog tužioca Milivoja Katnića i Ljuba Vujadinovića.

“Za sada vam mogu samo reći da smo obišli Katnića i Vujadinovića u UIKS-u i da smo reagovali u skladu sa ovlašćenjima institucije koju predstavljam”, rekao je kratko Bjeković

O sadržaju reagovanju nije mogao da govori, kao ni o utiscima i infomacijama koje su dobili prilikom posjete pritvorenicima koji štrajkuju glađu.

Katnić je u utorak 30. aprila odbio da prima terapiju za liječenje plućne embolije i hranu iz protesta što je specijalni tužilac Miloš Šoškić u više navrata prekršio zakon i njegova prava u postupku. Njegovo zdravlje je ugroženo, a nakon interevencije u Urgentnom centru nastavio je da prima terapiju i vodu ali ne i hranu.

I pritvorenik Ljubo Vujadinović odbija da uzima hranu, protestujući na taj način zbog odugovlačenja sudskog postupka za ubistvo policijskog inspektora Slavoljuba Šćekića, u kome je on jedan od okrivljenih.

Njegovo zdravstveno stanje zabrinjavajuće je nakon više od mjesec i po štrajka glađu.

Iz podgoričkog Višeg suda tvrde da se redovno obavještavaju o tome, a iz spuškog zatvora ističu da zdravstvena služba prati njegove vitalne funkcije.

Iz UIKS-a su kazali da prema Vujadinoviću postupaju kao i prema svim licima kojima je određen pritvor:

“Postupa se u skladu sa odredbama Pravilnika o bližem načinu izvršavanja pritvora kojima su, između ostalog, propisani smještaj, ishrana i zdravstvena zaštita pritvorenih lica. S tim u vezi, u slučaju kada pritvoreno lice odbija da uzima hranu o tome se odmah obaještava predsjednik suda koji je ovlašćen da vrši nadzor nad pritvorenim licima. Takođe, od strane zatvorskih ljekara vrši se konstantno praćenje opšteg zdravstvenog stanja i vitalnih funkcija pritvorenog lica”, objasnili su iz službe za odnose sa javnošću te Uprave.

Prema Evropskoj konvenciji o ljudskim pravima, država mora osigurati pritvorenim osoba uslove koji su spojivi s poštovanjem njihovog ljudskog dostojanstva, a njihovo zdravlje mora biti primjereno osigurano, između ostalog, i obezbjeđivanjem potrebne medicinske pomoći, podsjećaju iz Komsije za zdravstvo DPS-a.

Vujadinović, Saša Boreta, Ljubo Bigović i Milan Čila Šćekić u više sudskih postupaka osuđivani su na po 30 godina zatvora zbog ubistva Šćekića, ali su presude konstantno ukidane i slučaj je i dalje pred Apelacionim sudom.

Šćekić je ubijen prije 19 godina u podgoričkom naselju Tološi. Ispred porodične kuće tog 30. avgusta 2005. godine pogođen je sa više hitaca iz automatskog oružja, pišu Vijesti.

Vujadinović i Milan Čila Šćekić prema tvrdnjama tužilaštva direktni su izvršioci ubistva načelnika Uprave za opšti kriminalitet. Istom optužnicom Boreti i Bigoviću na teret je stavljeno da su organizovali tu likvidaciju. Sada pokojni Alan Kožar osuđen je na šest godina zatvora za bombaški napad na “Splendid”.

U optužnici se navodi da je ta grupa ucjenjivala investitora koji je gradio taj hotel u Bečićima da kupi i zemljišnu parcelu pored, što je on odbio, nakon čega je počela serija bombaških napada.

Inspektor Šćekić, piše, bio im je na tragu, zbog čega je likvidiran…

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.