Vuković Kuč: Država novinarima da obezbijediti povlašten status
Aleksandra Vuković Kuč, Foto: DPS

“Crnogorska medijska situacija je takva da su društvo premrežili mediji izvan vlasništva države Crne Gore“

Vuković Kuč: Država novinarima da obezbijediti povlašten status

60 je godina od pojave knjige “Razumijevanje medija” Marshalla McLuhana. Vjerovao je da su mediji “čovjekovi produžeci”. Jesu li mediji umnožili snagu čovjeka i čovječanstva, pitanje je za sve nas, saopštila je potpredsjednica i poslanica DPS-a, Aleksand

Prema njenim riječima, crnogorska medijska situacija je takva da su društvo premrežili mediji izvan vlasništva države Crne Gore, a i medijska koncentracija, koja usljed svoga “divovskog” ili koncern djelovanja, ugrožava pluralnost mišljenja.

“Kad se medijski sadržaji diriguju iz Srbije, koja je vlasnica većine televizija u Crnoj Gori, postavlja se pitanje ispunjavaju li se na taj način potrebe crnogorskoga društva i proizlaze li oni iz svjetonazora građana Crne Gore. Biće da se na taj način ostvaruje interes susjedne države, koji nije interes Crne Gore, bez obzira na našu želju za što boljim odnosima”, ocijenila je Vuković Kuč.

Kako navodi, očita medijska polarizovanost se odrazila i na polarizaciju društva, pa ovaj prostor vapi za objektivnim i profesionalnim medijskim fokusom, koji mogu stvoriti samo moralni i odgovorni pojedinci, kojima je stalo do njegove emancipacije i progresa.

“Sloboda medija je uslov slobode Crne Gore, te moramo težiti organizovanom povratku medijske scene državi Crnoj Gori, kako bismo, bez obzira na okolnost svijeta kao “globalnog sela” imali priliku da oposebimo svoje medije, koji treba da budu “ambasadori nacionalne kulture”, ali i nacionalnih interesa”, istakla je ona.

Sa željom da svaki dan za medije bude 3. maj, slavim profesionalne i nezavisne novinare i pouzdane informacije, Vuković Kuč poručuje da medijski radnici nemaju radno vrijeme, pa im država mora obezbijediti povlašten status, ekonomski prosperitet i bezuslovnu bezbjednost.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.