EU i NATO osuđuju ruske cyber napade na Njemačku i Češku

EU i NATO osuđuju ruske cyber napade na Njemačku i Češku

''Neodgovorna kampanja pokazuje kontinuirani obrazac neodgovornog ponašanja Rusije u kibernetičkom prostoru, ciljajući na demokratske institucije i vladine subjekte širom Evropske unije''

Evropska unija i NATO osudili su Rusiju zbog pokretanja cyber napada na Njemačku i Češku.

“Neodgovorna kampanja pokazuje kontinuirani obrazac neodgovornog ponašanja Rusije u kibernetičkom prostoru, ciljajući na demokratske institucije i vladine subjekte širom Evropske unije”, rekao je visoki predstavnik EU za vanjsku politiku Josep Borrell.

Dodaje da EU neće tolerisati takvo zlonamerno ponašanje, a posebno ne aktivnosti koje imaju za cilj da utiču na demokratske procese.

NATO je pozvao Moskvu da se pridržava svojih međunarodnih obaveza” i naglasio da će alijansa koristiti neophodne sposobnosti kako bi odvratila, odbranila i suprotstavila se punom spektru cyber prijetnji.

Optužbe se odnose na grupu APT28 koja je povezana s ruskom vojnom obavještajnom službom (GRU).

U Njemačkoj je APT28 optužen za kompromitaciju e-mail naloga članova Socijaldemokratske partije (SPD), vodeće snage u vladajućoj koaliciji.

U Češkoj Republici grupa je navodno ciljala neke državne institucije iskorištavanjem propusta u Microsoft Outlooku, saopćilo je ministarstvo vanjskih poslova te zemlje.

Izvor:Aktuelno

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.