Minić: Odluka Apelacionog suda šalje pogrešnu poruku - zločini nad djecom mogu se zanemariti ili minimizirati
Valentina Minić

Minić: Odluka Apelacionog suda šalje pogrešnu poruku - zločini nad djecom mogu se zanemariti ili minimizirati

U ime Foruma žena Demokratske Crne Gore i svoje ime, izražavam dubok osjećaj ogorčenja povodom skandalozne odluke Vijeća Apelaconog suda koji su, kako ističu, “na osnovu brižljive i svestrane analize spisa predmeta i na osnovu slobodnog sudijskog uvjerenja” odlučili da za ovaj svirepi zločin u produženom trajanju, nagrade pročinioca B.B. drastičnim smanjenjem kazne za krivično djelo silovanje, nad maloljetnim licem, kazala je Valentina Minić, predsjednica Foruma žena Demokrata.

“Djevojčica, koja je bila suočena sa prijetnjama smrću njenim roditeljima i kontinuiranim zastrašivanjem od strane počinitelja, hrabro je iznijela teret svoje traume pred sudom. Njeno dostojanstvo i hrabrost zaslužuju poštovanje, podršku i, prije svega, pravdu. Međutim, umjesto toga, ova odluka Apelacionog suda šalje pogrešnu poruku – da se zločini nad djecom mogu zanemariti ili minimizirati”, navodi Minić.

Forum žena Demokratske Crne Gore zaprepašćeno je načinom na koji se djelovi pravosudnog sistema bore sa sankcionisanjem kršenja osnovnih ljudskih prava, prava na zivot, dostojanstvo i polne slobode i traži hitnu reviziju ove odluke.

“Zaštita najranjivijih članova našeg društva mora biti prioritet, a pravosuđe treba da služi kao oslonac za pravdu, a ne kao alat za relativizaciju zločina. Ovom prilikom glasno i jasno pružamo podršku protestima i nezadovoljstvu koje su iskazale gradjanke i građani, a u prvom redu roditelji crnogorske djece i zahtijevamo odgovornost, pravdu i reviziju odluke.Naša solidarnost i odlučnost su naša snaga. Nastavićemo kontinuiranu borbu za prava žrtava seksualnog nasilja u namjeri i nadi da ćemo kreirati  društvo u kojem nema mjesta za povlastice zlostavljačima i kriminalcima, a prvi korak smo napravili ako svojim aktivizmom i zajedništvom uspijemo da izazovemo osjecaj srama u donosiocima ovakvih odluka”, poručila je Minić.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.