Kako izabrati i čuvati maslinovo ulje

Kako izabrati i čuvati maslinovo ulje

Maslinovo ulje je vijekovima osnova mediteranske ishrane, a već duže vrijeme je popularno širom svijeta zbog svojih brojnih zdravstvenih benefita. Štaviše, smatra se jednom od najkvalitetnijih namirnica koje su dostupne na tržištu.

U opštem smislu, masti pomažu u apsorpciji vitamina A, D, E i K, grade membrane ćelija i daju energiju. Dnevni unos masti treba da bude od 15 odsto do 30 odsto ukupnog dnevnog jelovnika. Često se unos masti navodi kao isključivo loša i pogrešna praksa koja uzrokuje razvoj određenih bolesti, što je samo djelimično tačno. Maslinovo ulje je dokaz suprotnog. Istina je da nepravilna ishrana može izazvati razna oboljenja. Međutim, studije su pokazale da upravo maslinovo ulje smanjuje rizik od istih.

Za razliku od drugih ulja, maslinovo je bogato mononezasićenim masnim kiselinama, koje snižavaju LDL, koji je poznat kao ‘’loš holesterol’’ i povećavaju HDL, odnosno ‘’dobar holesterol’’. Pored toga, sadrži i polifenolna jedinjenja, koji su prirodni antioksidansi, a koji imaju zaštitnu ulogu za naš organizam.

Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) preporučuje konzumiranje do dvije kašike maslinovog ulja dnevno kako bismo iskoristili njegova korisna svojstva. Dakle, ako tražite zdraviju alternativu drugim uljima, ili jednostavno lijek, onda je maslinovo ulje savršen izbor za vas!

Kako biste bili sigurni da kupujete kvalitetno maslinovo ulje, u nastavku navodim par smjernica koje vam mogu pomoći pri njegovom odabiru.

Uvijek uzimajte ekstra djevičansko maslinovo ulje

Najkvalitetnije i najukusnije maslinovo ulje je ono kategorisano kao ekstra djevičansko, koje se proizvodi isključivo od hladno cijeđenih maslina i nije rafinisano, niti podvrgnuto bilo kakvim hemijskim procesima. Uzimanjem ekstra djevičanskog ulja osigurava se unos svih prethodno navedenih komponenata i obezbjeđuju se njegovi benefiti.

Pored ekstra djevičanskog maslinovog ulja, na tržištu se može naći i djevičansko maslinovo ulje, koje je druga kategorija, i za nijansu je slabije, zatim rafinisano maslinovo ulje ili njihove mješavine. Pored navedenih, često nailazimo i na ulje komine maslina, koje se dobija hemijskim ekstrakcijama ulja iz nusproizvoda proizvodnje, tj. komine i ne posjeduje zdravstvene benefite.

Kupujte ulja sa naznačenom godinom berbe

Vrlo je važno da pakovanje ima naznačenu godinu proizvodnje, odnosno datum berbe. Kvalitet maslinovog ulja se ne poboljšava vremenom, već ono ima određeni rok trajanja. Svježija ulja su boljeg kvaliteta i imaju izraženija organoleptička svojstva. U idealnim uslovima, maslinovo ulje može da se čuva od 18 do 24 mjeseca.

Kupujte domaće!

Ukoliko želiš da imaš svježe maslinovo ulje, najbolji način za to je da ga kupiš od lokalnog proizvođača. Iako proizvedene količine ulja na godišnjem nivou nisu velike, domaće crnogorsko tržište nudi dosta kvalitetan asortiman maslinovih ulja, a njegov kvalitet je svake godine sve bolji.

Obratite pažnju na miris i ukus

Zbog neprepoznavanja dobrih osobina maslinovog ulja, tj. njegovog mirisa i ukusa, potrošači često ne prave razliku između kvalitetnog ulja i onog užeglog. Pravo maslinovo ulje ima izrazit voćni miris (bademi, pokošena trava, zelena jabuka, banana...) i blago gorak ukus i pikantnost, koja se osjeća nakon što se ulje proguta, takozvani ‘aftertaste’. Upravo pikantnost ulja ukazuje na prisustvo polifenola, koji štite zdravlje.

Ukoliko je izvodljivo, probajte ulje prije kupovine kako biste bili sigurni da ima svjež i svojstven ukus. Specijalizovane prodavnice bi trebale da imaju uzorke svojih ulja za degustaciju.

Da ne zaboravimo na činjenicu da je maslinovo ulje posebna vrsta hrane čija je kategorizacija uslovljena, pored hemijskih analiza kvaliteta, i organoleptičkom analizom i imaju jednak značaj. Tek na osnovu dobijenih rezultata obje analize, proizvod se može kategorizovati i plasirati na tržište.

Čuvati u tamnom, staklenom pakovanju

U kontaktu sa svjetlošću, maslinovo ulje degradira i smanjuje mu se kvalitet. Stoga, tamna ambalaža štiti ulje od direktong uticaja svjetlosti i time sprečava brzo kvarenje.

Staklena ambalaža je najpogodnija za pakovanje, jer je staklo intertno - ne ispušta nikakve hemikalije u kontaktu sa hranom, a dobro čuva miris i ukus. Isto tako je pogodna i limena ambalaža (konzerva). Najbitnije je da izbjegnete ulja iz plastičnih pakovanja - pored toga što je na taj način direktno izloženo sunčevim zracima, u hemijskom smislu, maslinovo ulje reaguje sa sitnim djelovima plastike koja se naziva mikroplastika. Ove mikročestice mogu da se akumuliraju u organizmu čovjeka i time potencijalno izazovu zdravstvene probleme.

Kupujte manja pakovanja

Još jedan savjet za kraj: kada kupujete maslinovo ulje, uvijek birajte manja pakovanja - jednom kada se boca otvori, ulje dolazi u kontakt sa kiseonikom i počinje njegova oksidacija. Stoga, recept za što bolje očuvanje ulja je manje pakovanje i njegovo iskorištavanje u što kraćem vremenskom periodu kako bi se obezbijedila svježina i ukus. Dodatno, maslinovo ulje treba skladištiti na tamnim i hladnim mjestima. Nikako ga ne treba držati pored šporeta, gdje su temperature visoke. Da zaključim, tri glavna neprijatelja maslinovog ulja su kiseonik, visoka temperatura i svjetlost.

Pridržavajući se ovih preporuka, možete biti sigurni da kupujete originalno, visokokvalitetno ekstra djevičansko maslinovo ulje i da ćete iskoristiti sve njegove zdravstvene prednosti, a pored toga uživati u predivnom ukusu.

Izvor Vijesti

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.