Uprkos enormnom uvozu crnogorski prozvođači vode opstaju na tržištu
Ilustracija

Uprkos enormnom uvozu crnogorski prozvođači vode opstaju na tržištu

Tokom prošle godine šest najvećih kompanija za proizvodnju, preradu, flaširanje i distribuciju vode u Crnoj Gori u povećale su ukupne prihode – sa 10,6 miliona iz 2022, na skoro 12 i po miliona eura u 2023, ili za 18 odsto više, što se efekturiralo i na njihovu veću ukupnu dobit. Ovi rezultati mogu se činiti skromni, ali je činjenica da su se crnogorski proizvođačo održali na uvozno orjentisanom tržištu. Prema procjenama, flaširane vode iz uvoza pokrivaju preko šezdeset odsto ukupnih potreba Crne Gore. Tako je prošle godine uvezeno svih vrsta pića u vrijednosti od 115 miliona eura (povećanje od cijelih 25 miliona eura, u odnosu na vrijednost uvoza iz 2022) .

Crnogorski proizvođači vode imali su zajedno neto pozitivni rezultat od 925 hiljada eura, čak 70 odsto više nego godinu ranije, kada je zajednička dobit iznosila 544,6 hiljada eura, pokazali su podaci kojie je objavio Bankar.me.

Broj zaposlenih, međutim, nije rastao istom progresijom, i povećan je svega dva odsto, sa 140 iz 2022. godine na njih 143 u prošloj godini.

Analizirani su finansijski rezultati kompanija Water Group Kolašin, Aqua Bianca iz Podgorice, šavničke firme Per Aqua i Eko Per, Gorska iz Kolašina i MonteMinerale iz Podgorice, piše Bankar.me.

Kolašinska Water Group (voda „Suza“, kao i „Rada“) imala je najveće ukupne prihode od 5,85 miliona eura, 21 odsto više nego godinu ranije. Zapošljavali su 76 radnika na kraju 2023 (osmoro više nego godinu ranije). Ostvarili su neto pozitivan rezultat od 462,3 hiljade eura, 32 odsto više nego u 2022. godini.

Aqua Bianca (proizvode istoimenu vodu) iz Podgorice imala je ukupni prohod od 2,52 miliona eura, i sa 26 zaposlenih ostvarena je dobit od 363,7 hiljade eura. Prihodi su porasli 30 odsto u odnosu na 2002, dobit je skoro upetostručena sa 73 hiljade iz 2022, a broj radnika je povećan za jednog zaposlenog.

Per Aqua iz Šavnika (“Voda Diva”) imala je 2,29 miliona eura ukupnih prihoda, 40 odsto više nego godinu ranije. Neto rezultat je bio pozitivan, i iznosio 69,68 hiljada ezra, što je smanjenje od 34 odsto u odnosu na godinu ranije. Smanjio se i broj radnika, sa 13 na svega 3.

Eko Per iz Šavnika (“Diva”) imala je smanjenje prihoda u 2023. godini za 16 odsto – na 1,66 miliona eura na kraju godine. Smanjen im je i neto rezultat – za 20 odsto, na skromnih 14 hiljada eura, a jedino je broj zaposlenih ostao isti, i radilo je njih 28.

Gorska iz Kolašina imala je prihode od 123 hiljade eura i zabilježila je gubitak od 94 hiljade, pri čemu je zabilježeno povećanje broja zaposlenih sa 5 na 10, uz smanjenje ukupnih prihoda za 29 odsto, i povećanje gubitka za 35 odsto.

Monte Minerale iz Podgorice imala je najskromnije rezultate, sa prihodima od 33 hiljade eura (pad od 39 odsto), ali sa neto pozitivnim rezultatom od 15 hiljada, što je poboljšanje u odnosu na gubitak od 27 hiljada godinu ranije; i to sve sa samo jednim zaposlenim, kao i godinu ranije.

Bankar

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.