Čestitke povodom Vaskrsa
Ilustracija

Čestitke povodom Vaskrsa

Pravoslavni vjernici danas slave Vaskrs.

Vaskrs je najveći hrišćanski praznik, kojim se proslavlja Vaskrsenje iz mrtvih Isusa Hrista. Prazniku prethodi Veliki post, 40-dnevni period posta, molitve i pokajanja.

SDP: Međusobno poštovanje jedna je od temeljnih vrijednosti

Socialdemokratska partija uputila je čestitku sveštenstvu i vjernicima koji slave Vaskrs po julijanskom kalendaru.

“Želimo vam srećan Vaskrs u nadi da ćete ga provesti u dobrom zdravlju, blagostanju i porodičnoj slozi. Vaskrs kao najradosniji hrišćanski praznik nagovještaj je dobrih vijesti koje nas podsjećaju na zajedništvo i izgradnju društva sloge i uvažavanja. Međusobno poštovanje na kom počiva tradicija multikonfesionalnog suživota u Crnoj Gori jedna je od temeljnih vrijednosti koje ćemo sačuvati za generacije koje dolaze“, navodi se u čestitki.

Vujović: Dok proslavljamo Vaskrs u našoj zemlji, ne zaboravimo na Ukrajinu i Palestinu

Ministarka kulture i medija, dr Tamara Vujović svim pravoslavnim vjernicima, čestitala je Vaskrs.

“Neka radost ovog dana ispuni vaša srca i domove svjetlom i mirom. Kroz smisao ovog praznika želim da pošaljem poruku mira suživota svim građanima i građankama, jer nas Vaskrs uči, da je to prvenstveno dan kada slavimo pobjedu dobra nad zlom, ljubavi nad mržnjom i života nad smrću. To je dan kada se obnavlja naša nada i jača vjera u budućnost. Podsjetimo se gostoljublja i širokog srca, kroz praznično raspoloženje unaprijedimo razumijevanje. Podsjetimo se i vrijednosti međuljudskih odnosa, života i radosti koju danas svi zajedno dijelimo, jer radost naših bližnjih i uspjesi naših bližnjih – moraju biti i naše veselje – jer isti životni prostor nastanjujemo i zajednički život dijelimo. Tkanje života je uvek kompleksnije nego nam se čini, a u životu je samo djelo ljubavi neprolazno. Ono što je u ljubavi neprolazno, "jednako je i u tuzi i u smrti neprolazno", a to su dubine tragova stopa koje za sobom ostavljamo da za nama odjekuju“, navela je Vujović.

Ona je istakla da je Vaskrs praznik opomene u vremenu sada i prostoru ovdje, zato, dok proslavljamo Vaskrs u našoj zemlji, ne zaboravimo na Ukrajinu i Palestinu, gdje su u toku sukobi.

“Danas je praznik okupljanja, a znamo da se mnogi ne mogu skupiti i okupiti danas u mirisu svog doma. Stoga, neka nam ovi dani ne budu dani pukih uobičajenih riječi, kroz koju ćemo se sjetiti svih ratova prije, i onih koji će tek doći, nego se okupimo oko sebe, oko esencijalne dimenzije svoga Ja, prodornosti usmjerene u vlastitu unutrašnjost, misleći na drugog. Želim da nam taj spokoj sreće nikada ne bude poremećen, a da u svijetu stradanja nikad više miris ljubavi ne bude pretvoren u miris bezosećajnosti, a u širem ljudskom domu i u miris baruta. Neka ovaj praznik bude podsticaj za još čvršću ljubav i slogu među svima nama. Njegova poruka ostaje snažna i opštečovječanska, kako bi nas podstakla da budemo bolji ljudi, da širimo mir i bratstvo u našem društvu i da se zalažemo za bolju budućnost za sve“, navela je Vujović. 

Ministarstvo pravde: Jedino se djelima pravde i mira gradi lični napredak i blagostanje naroda

Ministar pravde Andrej Milović i Dragan Radović, generalni direktor Direktorata za saradnju sa vjerskim zajednicama čestitali su Vaskrs mitropolitu crnogorsko – primorskom Joanikiju, monaštvu i sveštenstvu i svim vjernicima pravoslavne vjeroispovijesti,

“Povodom najvećeg hrišćanskog praznika Vaskrsa, primite naše iskrene čestitke, uz sveradosni vaskršnji pozdrav: Hristos vaskrse! Praznik Vaskrsenja Hristovog, kao praznik istinskog obnovljenja ljudske prirode, uvijek nas iznova priziva na djela ljubavi, mira i sloge. Ozareni istinom Vaskrsa "Da svjetlost svijetli u tami, i tama je ne obuze" spoznajemo vječno dostojanstvo svakog čovjeka koje se ostvaruje u zajednici sa Bogom i bližnjim. Svijetle poruke Vaskrsa su putokaz da se jedino djelima pravde i mira gradi lični napredak i blagostanje naroda“, navodi se u čestitki.

Milačić: Da ustrajemo u vjeri, ljubavi i toleranciji, Hristos Vaskrse

Predsjednik Prave Crne Gore Marko Milačić, u ime Prave Crne Gore i u svoje ime, čestitao je najradosniji hrišćanski praznik, praznik Hristovog Vaskrsenja patrijarhu srpskom Porfiriju, mitropolitu crnogorsko-primorskom Joanikiju, vladici budimljansko-nikšićkom Metodiju, vladici mileševskom Atanasiju, vladici zahumsko hercegovačkom Dimitriju, mnogobrojnom sveštenstvu i svim vjernicima pravoslavne vjeroispovijesti.

“Vaskrs kao jedan od najvažnijih praznika u hrišćanskoj tradiciji, koji slavi vaskrsenje Isusa Hrista nakon njegovog raspeća, simbolizuje pobjedu života nad smrću, svjetla nad tamom i nade nad očajem. Vaskrsenje kao temelj vjere hrišćana širom svijeta podsjeća nas na moć Božje ljubavi i milosti. Neka ovaj sveti dan bude podsjetnik na snagu vjere, ljubavi i tolerancije. Kroz raspeće Isusa Hrista i njegovo vaskrsenje, otkrivamo istinsku vrijednost otpora prema zlu i nadu u novi početak, pronalazimo nadu u bolje sjutra. Upravo u ovim teškim vremenima, poruka Vaskrsa je posebno važna - pruža nam nadu i podsjeća nas da ustrajemo u vjeri, ljubavi i toleranciji. Neka ovaj Vaskrs donese duhovno buđenje, mnogo zdravlja i radosti i pomogne nam da budemo i ostanemo na putu praštanja i ljubavi. Hristos Vaskrse, Vaistinu Vaskrse!“, naveo je Milačić.

Martinović: Da budemo spremni pomoći onima kojima je pomoć potrebna

U svoje i ime Ministarstva turizma, ekologije, održivog razvoja i razvoja sjevera, ministar Vladimir Martinović je mitropolitu crnogorsko-primorskom Joanikiju sa sveštenstvom i građankama i građanima Crne Gore pravoslavne vjeroispovijesti čestitao najveći hrišćanski praznik Vaskrs.

“U ovim blagoslovenim danima, tokom kojih se okupljamo u molitvama i šaljemo poruke ljubavi, poštovanja i praštanja, želim svima da, svakog dana, u dobrom zdravlju, sa svim ljudima dijelimo radosti života, mira, ljubavi i razumijevanja. Poruka Vaskrsa je, prevashodno, poruka da se jedino nepojamnom ljubavlju za čovjeka i nepokolebnim požrtvovanjem za njega mogu pobijediti sva zla ovoga svijeta“, naveo je on.

Martinović je dodao da primjer Isusovog stradanja, a potom i vaskrsenja govori o vrijednosti nesebičnosti i saosjećanja čovjeka u odnosu prema drugom i to je jedna od poruka koja, posredstvom praznika koji danas proslavljamo, biva prenesena svakome od nas.

“Neophodno je da svi budemo svjesni neraskidivosti veza sa svim ljudima i da budemo spremni pomoći onima kojima je pomoć potrebna. Poruka Vaskrsa je poruka o snazi i nepobjedivosti ljubavi, solidarnosti i zajedništva koji su, u svakom trenutku, nasušna potreba i našeg društva koje se mora temeljiti na uzajamnom razumijevanju, podršci i brizi jednih za druge. U želji da svaki od nas otvori srce da primi poruke koje dobijamo kroz ovaj praznik i da slijedimo vrijednosti čovjekoljublja i spremnosti na lične žrtve i odricanja zarad opšteg dobra, još jednom vam, najsrdačnije, čestitam Vaskrs pozdravom: Hristos vaskrse – Vaistinu vaskrse!“, zaključio je Martinović.

Dukaj: Briga o najbližima i zajedništvo treba da ostanu osnov i temelj našeg društva

Ministar javne uprave, Marash Dukaj, čestitao je svim vjernicima pravoslavne vjeroispovijesti veliki hrišćanski praznik Vaskrs.

“Briga o najbližima, uvažavanje i zajedništvo treba da ostanu osnov i temelj našeg društva koja će samo zajedničkim naporima biti podjednako dobro mjesto za život svih građana Crne Gore. Hrišćanski praznik Vaskrs nas uvijek iznova podsjeti na neprolazne vrijednosti, ljubav, praštanje i mir u ljudima, i među ljudima. Želim da predstojeći praznik provedete u toplini vaših domova, dobrom zdravlju i sreći, okruženi onima koje najviše volite. Srećan Vaskrs“, poručio je ministar Dukaj.

Joković: Uvjeren sam da ćemo u svim svojim različitostima mudro odoljeti iskušenjima

Povodom najvećeg hrišćanskog praznika Vaskrsa, u ime SNP CG i u svoje lično ime, patrijarhu srpskom Porfiriju, mitropolitu crnogorsko-primorskom Joanikiju, episkopima, sveštenstvu, monaštvu i svim vjernicima koji slave ovaj sveti praznik, Vladimir Joković, predsjednik SNP-a uputio je radosni vaskršnji pozdrav: Hristos vaskrse!

“Radosni praznik vaskrsnuća Hristovog je prilika da se vratimo pravim životnim vrijednostima i živimo zajedno u razumijevanju, poštovanju, ljubavi i slozi sa našim bližnjima, komsijama i prijateljima. Želim da nas vjera u Boga podsjeti na to da su porodica, spokoj u duši i ljubav u srcu univerzalne vrijednosti koje treba da nas vode kroz život i podstaknu u nama zajedništvo, toleranciju i poštovanje. Stoga sam uvjeren da ćemo u svim svojim različitostima mudro odoljeti iskušenjima i izazovima koje nam vrijeme nosi, da cemo brinuti jedni o drugima i zajednički prepoznati šta je najbolje za naše društvo. Svima želim mirne praznične dane, dobro zdravlje, slogu u porodici i svaki napredak“, poručio je Joković.

Raičević: Neka vrijednosti Vaskrsa budu vodilja u nastojanju da gradimo zajednicu u kojoj se cijeni raznolikost

Predsjednik Opštine Bar Dušan Raičević čestitao je arhijerejskom namjesniku barskom, protojereju – stavroforu Slobodanu Zekoviću predstojeći Vaskrs, kao i sveštenstvu i svim vjernicima pravoslavne vjeroispovjesti te onima koji slave prema julijanskom kalendaru, nadajući se da će vaskršnji praznici biti ispunjen mirom, ljubavlju i radošću.

“Neka poruke Vaskrsa, kao simbola pobjede svjetla nad tamom, dobra nad zlom i ljubavi nad mržnjom budu podsjetnik na važnost zajedništva, razumijevanja i međusobnog prihvatanja bez obzira na različitosti. Naš Bar uvijek je živio i danas živi takvim duhom i slavi ljubav među ljudima. Kao što nas Vaskrs inspiriše da težimo boljem društvu, neka ovo bude prilika da razumijemo da svako od nas ima svoju ulogu u kreiranju takve zajednice i srećnijeg života za sve. Neka univerzalne vrijednosti Vaskrsa budu vodilja u nastojanju da gradimo zajednicu u kojoj se cijeni raznolikost i širi prijateljstvo među ljudima. Sa dubokim željama da najveći hrišćanski praznik Vaskrs provedete u blagostanju i radosti, okruženi ljubavlju svojih najmilijih, želim vam dobro zdravlje i puno uspjeha“, poručio je Raičević.

Đeljošaj: Neka Vaskrs osnaži našu društvenu harmoniju

Potpredsjednik Vlade za ekonomsku politiku, Nik Đeljošaj, uputio je čestitke sveštenstvu i vjernicima pravoslavne vjeroispovijesti u Crnoj Gori. U poruci je čestitao najradosni hrišćanski praznik koji sa sobom nosi poruku mira, sreće, praštanja i novog početka.

“Želim najiskrenije da vam čestitam najveći hrišćanski praznik, sa željom da nam ovaj blagdan bude svima nadahnuće za duhovnu obnovu i čuvanje vrijednosti koje se temelje na nadi, miru i ljubavi. Neka Vaskrs osnaži našu društvenu harmoniju, razumijevanje i slogu“, navodi se u čestitki.

Koprivica: Da u miru, radosti i ljubavi proslavite svijetlo i sveto Vaskrsenje Gospoda

Potpredsjednik Vlade Momo Koprivica čestitao je njegovom mitropolitu crnogorsko-primorskom gospodinu Joanikiju, arhijerejima Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori, sveštenstvu i svim vjernicima pravoslavne vjeroispovijesti najveći hrišćanski praznik, poručujući:  „Da u miru, radosti i ljubavi proslavite svijetlo i sveto Vaskrsenje Gospoda i Spasitelja Isusa Hrista.”

“Praznik Hristovog Vaskrsenja predstavlja pobjedu vjere u vječni život, iznova obogaćuje ovaj svijet vrlinama istine, pravde, ljubavi i slobode, snažno ulivajući nadu u pobjedu dobra nad zlom. U uvjerenju da će i u vremenima velikih izazova, u cijelom čovječanstvu, ove vrline i stojanje na dostojnoj visini dužnosti zasnovanih na ovim vrijednostima, biti najjači bedem zajedništva, požrtvovanosti i napretka, pozdravljam vas radosnim pozdravom Hristos Vaskrse“, zaključuje Koprivica.

Đurašković: Neka Vaskrs bude podsjetnik na važnost solidarnosti i podrške među nama

Gradonačelnik Prijestonice Cetinje Nikola Đurašković čestitao je Vaskrs svim građanima koji ovaj praznik proslavljaju po julijanskom kalendaru.

“Svim pravoslavnim vjernicima u Crnoj Gori želim da im nastupajući Vaskrs donese radost, mir i slogu. Vaskrs je vrijeme kada se okupljamo s porodicom i prijateljima, dijelimo ljubav i radost, te prepoznajemo snagu zajedništva. Neka ovaj praznik bude podsjetnik na važnost solidarnosti i podrške među nama, te na vrijednosti koje nas čine jačima zajedno. Želim da predstojeći praznik provedete u toplini vaših domova, dobrom zdravlju, sreći, okruženi onima koje najviše volite. Srećan Vaskrs!“, naveo je Đurašković u čestitki.

Injac: Budite okruženi mirom i blagostanjem, a nadahnuti snagom ljubavi i praštanja

Gradonačelnica Podgorice Olivera Injac u ime Glavnog grada i u svoje lično ime, svim pravoslavnim vjernicima čestitala je Vaskrs, najveći hrišćanski praznik.

“Vaskrs simbolizuje obnavljanje duha i pobjedu života, najavljuje i potvrđuje vjeru u snagu novog početka i podsjeća na vrijednosti razumijevanja i praštanja. Ovo je vrijeme kada smo još više upućeni da tragamo za istinskom dobrotom, da snažimo zajedništvo i slogu među ljudima. Uz uvjerenje da samo zajedno i uz iskrene namjere možemo očuvati nadu u bolju budućnost, još jednom vam čestitam Vakrs! Budite okruženi mirom i blagostanjem, a nadahnuti snagom ljubavi i praštanja. Hristos vaskrse“, poručila je Injac.

Šehović čestitao Vaskrs: Nek ovaj praznik bude podsjetnik na istinske životne vrijednosti

Predsjednik Socijaldemokrata Crne Gore (SD) Damir Šehović čestitao je nastupajući Vaskrs svim pripadnicima pravoslavne vjeroispovijesti, uz želju da dane praznika provedu sa bližnjima uz dobro zdravlje, mir, blagostanje i radost.

“Želim da ovaj veliki hrišćanski praznik bude podsjetnik na istinske životne vrijednosti i da u društvu koje njeguje solidarnost i zajedništvo kao okosnicu suživota težnja ka ostvarenju opšteg dobra bude imperativ“, naveo je Šehović.

On je poželio da snaženje vrlina mira, ljubavi i tolerancije, koje donosi ovaj praznik, bude doprinos sveukupnom društvenom prosperitetu.

“Praznične dane provedite u slozi i harmoniji, njegujući dobre i skladne porodične, komšijske i prijateljske veze“, napisao je Šehović u čestitki.

Popović: Okrenimo se jedni drugima s većom pažnjom i bratskom ljubavlju

Potpredsjednica Skupštine Crne Gore Zdenka Popović čestitala je mitropolitu crnogorsko- primorskom Joanikiju, episkopima, sveštenstvu, monaštvu i svim vjernicima pravoslavne vjeroispovijesti Vaskrs, dan Hristovog vaskrsenja.

“U ime Skupštine Crne Gore i u svoje lično ime, mitropolitu crnogorsko- primorskom Joanikiju, episkopima, sveštenstvu, monaštvu i svim vjernicima pravoslavne vjeroispovijesti čestitam Vaskrs, dan Hristovog vaskrsenja. Vasrkšnji praznik nas i sada, u ovim izazovnim vremenima, još snažnije podsjeća na važnost praštanja, razumijevanja i solidarnosti, inspiršući sve vjernike na dobra djela i hrabreći ih da svoje plemenite težnje usmjere ka izgradnji boljeg društva“, navela je Popović.

Kako je poručila, neka ovaj praznik koji simboliše pobjedu dobra nad zlom i života nad smrću, bude podsticaj da se okrenemo jedni drugima s većom pažnjom i bratskom ljubavlju, pružajući podršku i ohrabrenje svakome kome je potrebna.

Uz najbolje želje svima za dobro zdravlje, mir, spokoj i zajedništvo, još jednom svim građanima pravoslane vjeroispovijesti čestitam Vaskrs, navela je Popović.

Šćekić: Da dobro pobijedi zlo i među ljudima zavlada mir

Potpredsjednik Vlade za demografiju i mlade i ministar sporta i mladih, Dragoslav Šćekić, uputio je čestitku za predstojeći Vaskrs patrijarhu srpskom Porfiriju, mitropolitu crnogorsko-primorskom Joanikiju, episkopu budimljansko-nikšićkom Metodiju, episkopu zahumsko-hercegovačkom Dimitriju, episkopu mileševskom Atanasiju i svim pravoslavnim vjernicima uz želju da vaskršnji dani donesu mir u srcu, radost u duši i blagoslov u domovima.

“Nakon dana tuge i tihovanja, predstoje nam dani radosti, nade i obnove, zajedništva, radosti i duhovnog buđenje, koje je u ovim teškim vremenima prijeko potrebno. Vaskrs je i prilika za duboko razmišljanje o životu, praštanju i ljubavi prema bližnjima. To je vrijeme kada istinski cijenimo dragocjene trenutke sa voljenima i kada se podsjećamo na važnost zajedništva i podrške među ljudima. Sa željom da nastupajući Vaskrs ispuni dušu i srce svakog hriščanina, da predstojeće dane provedete u zdravlju, blagostanju, veselju i istinskoj ljubavi u krugu svojih najmilijih, ali i toleranciji i poštovanju, da sačuvamo unutrašnji mir i njegujemo tradiciju i toleranciju u našem društvu bogatom različitostima, da dobro pobijedi zlo i među ljudima zavlada mir, uz radosni pozdrav: Hristos Vaskrse - Vaistinu Vaskrse“, poručio je Šćekić.

Knežević: Treba da vaskrsnemo kao narod

Predsjednik Demokratske narodne partije Milan Knežević čestitao je praznik patrijarhu srpskom Porfiriju, mitropolitu crnogorsko-primorskom Joanikuju, episkopu budimljansko-nikšićkom Metodiju, episkopu mileševskom Atanasiju, episkopu zahumsko-hercegovačkom Dimitriju, sveštenstvu i vjernicima Srpske pravoslavne crkve, čestitam Vaskrs tradicionalnim vaskršnjim pozdravom: "Hristos Voskrese, Vaistinu Voskrese".

“Ali da bi sin Božiji vaskrsnuo treba i mi kao narod da vaskrsnemo u moralnom, društvenom, duhovnom, materijalnom i sveukupnom smislu. Plašim se da kojim slučajem raspeti Hrist odluči da posjeti Crnu Goru, malo bi ga ko od nas prepoznao u ovoj jurnjavi za prolaznim, što je možda i utješnije u odnosu na onog inkvizitora iz Sevilje o kom Dostojevski piše, koji je ljudima presuđivao u ime Gospoda, a onda kad je vidio Gospoda, istjerao ga je iz grada zaprijetivši mu da će ga ponovo razapeti jer mu kvari posao. Nažalost, načela globalnog sela i geopolitika jačeg u tom selu sve više se nas dovode u stanje svejednoće i udaljavaju od principa humanosti i žrtve za bližnjega svoga. ‘Ako nema Boga, onda je sve dozvoljeno‘, opet je negdje zavapio Dostojevski, ali Boga će biti iako ne bude nas. Što znači da nije sve do Boga, nešto je i do nas. Zato nije dopušteno ćutati ili se skrivati iza baroknih rečenica, kad svi očekuju da čuju glas razuma i srca, kad nije dovoljno jednom godišnje pomenuti Kosovo i Metohiju i naš stradalni narod na svetoj zemlji koji svojim ostankom čuva Visoke Dečane, Pećaršiju, Gračanicu, Devič, prizrensku bogosloviju“, naveo je Knežević.

“Ima li naroda na Zapadnom Balkanu koji je u prošlom, ali i ovom vijeku više postradao nego što je naš? I ko onda ima pravo da ćuti od ovih koji treba da govore, dok nas krčkaju u karakazanu genocida na tihoj vatri UN-a ? Našu crkvu su označili kao ideologa i inspiratora građanskog rata u bivšoj velikoj državi, i sad je preostalo da joj za desetak dana udare i pečat genocida, i pošalju uputstvo kako od sad treba da se pišu tropari, koga spomenuti u molitvama i nad kime ne treba služiti opelo. Zato čekam taj glas prvopozvanih, vapaj, svejedno, samo neka se čuje, makar jedino mrava trgnuo iz sna, posle kojeg bi mrav urliknuo: ‘Dosta je više‘! Hristos Voskrese! Vaistinu Voskrese“, napisao je Knežević.

Bečić: Želja mi je da svi ljudi u Crnoj Gori istraju na putu zajedništva

Potpredsjednik Vlade Aleksa Bečić uputio je čestitike mitropolitu crnogorsko-primorskom Joanikiju, episkopima, monaštvu, sveštenstvu i svim vjernicima pravoslavne vjeroispovijesti povodom najvećeg hrišćanskog praznika.

“Danas slavimo vaskrsenje Isusa Hrista, simbol pobjede života nad smrću, koja nas podsjeća na neizmjernu snagu ljubavi i milosrđa i vječnu vrijednost ljudskog dostojanstva. U ovim blagoslovenim danima, kada se u duhu mira i sloge okupljamo oko Hristove ljubavi i praštanja, želja mi je da svi ljudi u Crnoj Gori istraju na putu zajedništva, saosjećanja i ljubavi koje treba da preovladaju nad mržnjom, izdajom i svim ljudskim slabostima. Neka nas simbolika Vaskrsa, oslikana i u riječima našeg najvećeg pjesnika – ’’vaskrsenja ne biva bez smrti’’ – podsjeti da kroz suočavanje sa životnim poteškoćama dublje razumijemo i više cijenimo vrijednosti mira, zajedništva i solidarnosti. Samo na taj način ćemo biti sposobni da se borimo za bolje i pravednije čovječanstvo koje ćemo ostaviti u nasljeđe budućim generacijama. Sa iskrenom željom da ovaj praznik provedete u dobrom zdravlju, ogrijani toplinom porodičnog doma, slaveći život i šireći radost, još jednom vam upućujem najsrdačnije čestitke povodom Vaskrsa“, naveo je Bečić

Krapović: Praznični duh Vaskrsa da bude pokretačka snaga

“Povodom najvećeg hrišćanskog praznika Vaskrsa, u ime Ministarstva odbrane i u svoje lično, Mitropolitu Joanikiju II, episkopima, sveštenstvu, monaštvu i svim vjernicima koji slave po Julijanskom kalendaru, upućujem najiskrenije čestitke.Neka nam praznik Hristovog vaskrsenja bude putokaz i ohrabrenje da istrajemo u zajedništvu, opraštanju i uzajamnom poštovanju, osnaži našu vjeru i odlučnost u suočavanju sa životnim iskušenjima i izazovima današnjeg vremena, doprinoseći izgradnji i očuvanju mira i sloge. Želim da nam praznični duh Vaskrsa bude pokretačka snaga da zajedno radimo za dobrobit svakog pojedinca, jer samo složno i ujedinjeno možemo doprinijeti blagostanju i još većem napretku svih građana Crne Gore.Želim vam da praznične dane provedete u dobrom zdravlju, duhovnom miru i spokoju, dijeleći radost Vaskrsa sa svojim najbližima.Hristos vaskrse – Vaistinu vaskrse“, naveo je Krapović.

Borovinić Bojović: Neka vaskrsne sve što je lijepo, dobro i plemenito

Predsjednica Skupštine Glavnog grada Jelena Borovinić Bojović uputila je čestitku patrijarhu Porfiriju, mitropolitu crnogorsko-primorskom Joanikiju, monaštvu i sveštenstvu Srpske pravoslavne crkve, kao i pravoslavnim vjernicima u Podgorici i Crnoj Gori povodom nastupajućeg Vaskrsa:

“Želim da naš najveći hrišćanski praznik svima vama i vašim domovima donese radost, mir i ljubav kao najveći dar koji je čovječanstvo dobilo. Vaskrs kao obećanje vječnog života praznik je koji uvijek iznova obnavlja u nama nadu, vjeru i snagu da stvaramo i djelamo na ostvarenju potencijala koje imamo i kao ličnosti i kao društvo. Zato želim svima vama pojedinačno, ali i cijelom našem narodu vaskrsenje svega što je lijepo, dobro i plemenito, svega što je u korist budućnosti naše djece, naših prijatelja i susjeda. Hristos vaskrse!“

Ibrahimović: Čuvajući bogatstvo različitosti, gradimo društvo sloge i povjerenja

Predsjednik Bošnjačke stranke Ervin Ibrahimović, uputio je čestitku pravoslavnim vjernicima i sveštenstvu povodom nastupajućeg Vaskrsa.

“Vjerski praznici su prava prilika da se podsjetimo na važnost jedinstva, solidarnosti, društvenog i porodičnog mira. Cijeneći i čuvajući bogatstvo različitosti koje oduvijek u Crnoj Gori baštinimo, gradimo društvo sloge i povjerenja“,poručio je Ibrahimović.

“Solidarnost i spremnost da se pomogne drugom i drugačijem, jača dodatno međusobno poštovanje. U ime Bošnjačke stranke, i u svoje ime, upućujem najiskrenije čestitke povodom nastupajućeg praznika. Neka ovaj praznik donese blagostanje, zdravlje i duhovni mir i još jednom podsjeti na važnost međusobnog uvažavanja, tolerancije, povjerenja i razumijevanja, bez obzira na vjeru, naciju ili političko opredjeljenje“, navodi se u čestitki Ibrahimovića.

Bogdanović: Naša zajednička kuća, kao nikad u svojoj istoriji žudi za sveopštim vaskrsenjem

Šef Kluba poslanika Demokarata Boris Bogdanović uputio je čestitke arhiepiskopu cetinjskom i mitropolitu crnogorsko- primorskom Joanikiju, episkopima, sveštenstvu, monaštvu i svim vjernicima pravoslavne vjeroispovijesti.

Poručio je da je Vaskrs- dan trijumfa života nad smrću i pobjede dobra nad zlom!

“Kroz praznik Vaskrsenja Hristovog kojeg proslavljamo danas uviđamo suštinu života,  prolaznost svega materijalnog i fizičkog, a vječnost u vremenu onog duhovnog - vječnih vrijednosti mira, ljubavi, sloge i praštanja među ljudima! Neka nam najsrećniji dan u životu svakog hrišćanina, bude motiv, da kao što je Hrist pobijedio smrt i prolaznost, zajedničkim snagama pobijedimo stege podjela i gledanja jednih na druge kao na protivnike, a ne braću, sestre i prijatelje koji dijele sudbinu svoje zemlje i djece, pa tako i njen izvjesni napredak, koji može doći isključivo zajedničkim radom na njemu, a najbolji doprinos tome je rad svakog pojedinca na samom sebi i na budućnosti svojih potomaka“, saopštio je on.

Istakao je da naša zajednička kuća, kao nikad u svojoj istoriji žudi za sveopštim vaskrsenjem.

“Za pobjedom dobra nad zlom, poštenjem nad korupcijom, svjetlosti nad tamom, svijetle budućnosti nad mračnom prošlošću i ljubavi nad vještački izazvanim podjelama. Neka ovi dani budu dani početka naših zajedničkih pobjeda koje će Crnu Goru učiniti toplim domom svake njene kćerke i svakog njenog sina, bez izuzetka, jer je svaki dio tkanja ove najljepše zemlje na svijetu podjednako njen! U ime započetog napretka koji je najveći dug prema svojoj zemlji, još jednom svim građankama i građanima Crne Gore pravoslavne vjere čestitam dan Vaskrsenja Hristovog - HRISTOS VOSKRESE - VAISTINU VOSKRESE“, zaključio je on.

Đeka: Praznik da ojača nadu i vjeru za bolju budućnost 

Ministar ljudskih i manjinskih prava, Fatmir Đeka uputio je najsrdačnije čestitke pravoslavnim crkvenim velikodostojnicima, sveštenstvu, monaštvu i svim pravoslavnim vjernicima povodomo jednog od najvećih hrišćanskih praznika Vaskrsa.

“Praznik ponovnog rađanja neka budu podstrek za slogu i podsjete nas na vrijednosti zajedničkog života koje naše društvo baštini. Neka ovaj praznik ojača nadu i vjeru za bolju budućnost. Želim da dane Vaskrsa provedete u zdravlju sa svojim najbližima, čineći dobra djela. Vrijednosti na koje Vaskrs podsjeća neka budu vodilja u svemu što činite za sebe, svoje bližnje i društvo u cjelini“, poručio je Đeka.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.