Slovenija prestiže Italiju po kupovnoj moći

Slovenija prestiže Italiju po kupovnoj moći

Slovenija će, prema projekcijama Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), do 2029. po bruto domaćem proizvodu (BDP) po stanovniku prema kupovnoj moći prestići Italiju i znatno se približiti Velikoj Britaniji i Francuskoj.

Po tom pokazatelju već je ispred Grčke, Portugala i Španije, prenose Nezavisne novine.

Nakon ovogodišnjeg realnog rasta BDP-a od dva odsto, MMF Sloveniji u 2025. predviđa jačanje ekonomske aktivnosti od 2,5 odsto, a potom oko 2,7 odsto za naredne godine.

Takva privredna dinamika, iako niža nego u godinama prije izbijanja pandemije kovida 19 i s oporavkom nakon koronavirusa 2021. godine, prema prognozama fonda, znatno će nadmašiti onu članica EU na zapadu i jugu Evrope, čime će Slovenija postepeno smanjivati razvojni zaostatak za razvijenijim zemljama kontinenta.

Dok je ove godine slovenački BDP po stanovniku, izražen u standardima kupovne moći, zaustavljen na vrijednosti od 53,29 hiljada takozvanih prilagođenih međunarodnih dolara, trebalo bi da do 2029. dostigne 66,68 hiljada, ako se obistine prognoze MMF-a.

To bi bilo više od očekivane vrijednosti ovog pokazatelja za Italiju, za koju se očekuje porast sa 56,91 hiljadu standarda kupovne moći ove godine na 64,83 hiljade u 2029. Takođe treba napomenuti da su razvojne razlike unutar Italije velike te da je njen sjeverni dio uglavnom jedno od razvijenijih područja u Evropi, dok je posebno jug zemlje i dalje u stanju lošeg razvoja.

Slovenija bi do 2029. po BDP-u po stanovniku i kupovnoj moći trebalo znatno da se približi Francuskoj i Britaniji. U Francuskoj bi se ovaj pokazatelj trebao povećati sa 60,34 hiljade takozvanih međunarodnih dolara ove godine do 2029, porasti na 70,15 hiljada 2029.

U Ujedinjenom Kraljevstvu, međutim, očekuje se da će porasti s 58,88 hiljada na 68,7 hiljada međunarodnih dolara. Slovenija je prije nekog vremena po tom kriterijumu pretekla Grčku, Portugal i Španiju, a ta će se razlika zadržati odnosno čak i malo povećati.

Izvor:AntenaM

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.