Održana šesta Ljetnja škola programiranja u Kolašinu

Učestvovalo 29 učenika iz 5 crnogorskih opština

Održana šesta Ljetnja škola programiranja u Kolašinu

Šesta ljetnja škola programiranja, u organizaciji kompanije DoMEn i Prirodno-matematičkog fakulteta, održana je po drugi put u Kolašinu.

``Kolašin nije slučajno izabran da po drugi put bude domaćin Ljetnje škole programiranja. Učenici iz Kolašina su, pod rukovodstvom nastavnika Goran Živkovića iz SMŠ „Braća Selić“ na takmičenjima iz programiranja već 5 godina uvijek među najboljima``, navodi se u saopštenju.

U radu škole učestvovalo je 29 učenika iz 5 crnogorskih opština, koji su u zavisnosti od prethodnog nivoa znanja programiranja, bili podijeljeni u dvije grupe: početnu i naprednu. Za početnu grupu su se kvalifikovali učenici koje su izabrali nastavnici srednjih škola iz Crne Gore, na osnovu predloženog testa sklonosti i pokazanih rezultata iz nastavnog predmeta Informatika. Početnoj grupi su pridruženi i 4 učenika OŠ „Pavle Rovinski“ iz Podgorice, koji su pobijedili na FIRST Lego League Crna Gora. 

Učesnici napredne grupe izabrani na osnovu rezultata sa Olimpijade znanja 2014 i Državnog takmičenja. Napredna grupa je podijeljena u dvije kategorije: učenici sa više od jedne godine iskustva u programiranju i učenici sa jednogodišnjim iskustvom.

Nastavu koja je trajala deset dana izvodili su profesori, saradnici i studenti Prirodno-matematičkog fakulteta Univerziteta Crne Gore: Goran Šuković, Aleksandar Popović, Savo Tomović, Kosta Pavlović, Luka Bulatović i Jelena Ljucović. U radu škole su učestvovali i nastavnici Goran Živković iz Kolašina i Mladen Janković iz Podgorice.

``Učesnici početne grupe, njih 19, postepeno su, tokom deset dana, uvođeni u svijet algoritama i programiranja. Počevši od najjednostavijih zadataka, kao što su štampanje imena ili različitih figura, preko matematičkih i logičkih izraza, kontrolnih naredbi, pa do grupisnja koda u module, učesnici su korak po korak uspješno savladali osnove programskog jezika Java. Naučili su i kako da analiziraju problem, na koji način da razlože složeni problem na manje cjeline i kako da za svaku cjelinu napišu optimalan programski kod``, ističe se u saopštenju

U radu Ljetnje škole programiranja učestvovali su i bivši takmičari i osvajači medalja, sada studenti PMF-a: Luka Bulatović, Kosta Pavlović i Matija Tapušković. Njihov doprinos radu škole je nemjerljiv, jer svojim mlađim kolegama i nasljednicima pokazuju tehnike programiranja i metode i prenose iskustvo koje su stekli učestvujući na Međunarodnim i Balkanskim olimpijadama iz informatike (IOI i BOI). Ove godine je po prvi put u Crnoj Gori bio predstavljen i online sistem za takmičenja, tzv. CMS (Contest management system), pa su učesnici napredne grupe imali radno okruženje koje je bilo identično onom na  IOI.  

 Nastava je organizovana u tri bloka po 90 minuta, dva bloka prije podne i jedan blok poslije podne. Najveći dio učenika pokazao je zavidan nivo znanja u rješavanju algoritamskih problema i upotrebi datog razvojnog okruženja., i bez problema je pratio zahtjevan program obuke.

ljetnja2

Za učesnike škole organizovano je više izleta: dvije pješačke ture oko Kolašina dužine 9km i 6km, obilazak Botaničke bašte, posjeta NP „Biogradska gora“ i cjelodnevni izlet do NP „Dumitror“. Učenici su svakodnevno bili uključeni u različite sportske i zabavne aktivnosti: fudbal, košarka, badminton, karaoke, kvizovi... Pored sklonosti ka rješavanju programerskih problema, učesnici škole su pokazali i zavidne fudbalske vještine, kao i veliki muzički talenat.

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.