Tužilaštvo iznijelo sumnje o ulogama petoro uhapšenih u kartelu među kojima je i influenserka

Tužilaštvo iznijelo sumnje o ulogama petoro uhapšenih u kartelu među kojima je i influenserka

Završeno je prvo ročište za pet osumnjičenih koji su uhapšeni u akciji "Black Tie 2", a za koje su zatražene mjere zabrane i pušteni su na slobodu. To su Boško Jerković, Ibro Miladin, Nedžad Suljević, Armin Alaomerović i Adna Helić.

Prvobitno su uhapšeni zbog sumnje za organizovani kriminal i krivična djela povezana s tim, kao što su: pranje novca, zloupotreba položaja, primanje nagrade i drugih oblika koristi, odavanje tajnih podataka. Sumnje je i danas ponovio tužilac Sanjin Kulenović pred sutkinjom Tatjanom Bozović.

Tužilaštvo BiH je za njih zatražilo mjere zabrane napuštanja KS, zabrane putovanja izvan BiH, oduzimanje putnih isprava, jednomjesečno prijavljivanje MUP-u KS, zabrane sastajanja s osumnjičenima.

Navedeno je da se protiv Ibre Miladina već vodi postupak pred Opštinskim sudom u Sarajevu zbog izazivanja opšte opasnosti, a predmet je u fazi istrage. Jerković i Miladin su, kako navodi tužilac, zaposleni u Ujedinjenim Arapskim Emiratima.

Za svih pet sumnja se da su od 2016. do 2021. u BiH, Emiratima, Nizozemskoj, Njemačkoj, Južnoafričkoj Republici i još nekoliko zemalja bili dio grupe, kojom je upravljao Adnan Smajlović, a sve u cilju pribavljanja i pranja novca stečenog trgovinom droge, u kartelu Tito i Dino.

Tužilaštvo tvrdi da su svi oni komunicirali aplikacijom Sky, u cilju izvršenja krivičnih dijela. Navode kako su čuvali i primali novac iz tzv. "kase", a koju je čuvao Adnan Smailović.

Prema navodima Tužilaštva, Jerković je angažovan zbog svog znanja i vještina programiranja, kako bi osmislio sistem komunikacije unutar krimi grupe.

Alaomerović je, kako se navodi, nabavljao uniforme u cilju pranja novca stečenog kriminalnim aktivnostima. Uniforme su kupljenje od kompanije i firmi iz SAD-a i donirane su FUP-u, koja je kasnije i zadužila uniforme, ističe Tužilaštvo.

Ostali osumnjičeni Miladin, Suljević i Helić su, kako se sumnja, primali isplatu novca iz "kase" te su izvršavali veći broj zadataka.

U pretresima u ponedjeljak pronađeno je više mobitela, računara i računarske opreme, prenosi KLIX.ba.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.