Superjahta za milijardere: Privatna podmornica koja pod vodom može ostati i četiri nedjelje

Posljednjih godina u svijetu milijardera su u trendu - podrumi, podzemna proširenja domova bogatih i slavnih, gdje mogu da se opuste i "šire". Sada jedna austrijska kompanija želi da proširi ovu ideju na - jahte, i izgradi prilagođene privatne podmornice koje se mogu spustiti 250 metara ispod površine okeana i ostanu tamo čak - četiri nedjelje.

Kompanija "Migaloo“ je otkrila svoje ambiciozne planove za ono za šta tvrdi da će biti „jedna i jedina privatna podvodna superjahta na svijetu“, nudeći "nepostojeću alternativu velikim površinskim plovilima u privatnom vlasništvu“, piše CNN.

Ova podmornica, nazvana M5, imala bi 165,8 metara u dužinu i 23 metra u širinu na najširoj tački, sa dometom od oko 15.000 kilometara i brzinom do 20 čvorova kada je na površini (ili 12 čvorova kada je pod vodom).

Međutim, kažu u "Migaloo“, željene dimenzije hibrida podmornice-jahte, spoljašnji stil i dizajn enterijera zavisiće od želja vlasnika.

"Igralište" za milijardere

Dakle, kao i svaka superjahta milijardera koja vrijedi svaki euro, podrazumijevani dizajn uključuje heliodrom, bazen i spa centar, teretanu, bioskop u umjetničkoj galeriji, prostor za zabave sa DJ kabinom, zajedno sa dosta prostora za odmor ili večeru. Opcioni dodaci uključuju balon na vrući vazduh i podvodnu stanicu za hranjenje ajkula.

Postoje i dodaci koji se mogu specifikovati, tako da do 12 gostiju može krenuti u manje podmornice za više „ludorija“ u vodi.

"Vlasnici traže privatnost, bezbjednost i zaštitu za sebe, svoje goste i svoje dragocjenosti“, kaže izvršni direktor Kristijan Gumpold na web stranici „Migaloo“.

Prilagođene bezbjednosne sisteme obezbijediće američki partner SAFE, obećavajući „zaštitu iznad vojne klase“ za ono što naziva „privatnom podvodnom tvrđavom“.

A koja je cijena ove privatnog podvodnog parka? Pa, ne postoji određena cijena projekta, zbog svih tih „sočnih“ opcija prilagođavanja, ali široko objavljena procjena za Migaloo M5 je oko dvije milijarde dolara za početak. I to prije nego što razmislite o održavanju svega.

M5 koristi provjerene tehnologije pozajmljene od postojećih motornih jahti i podmornica, kao što su konstrukcija sa dvostrukim trupom i višestrukim trupovima pod pritiskom, što pomaže na polju bezbjednosti i izvodljivosti. Iako i dalje ostaje pitanje ko ima dovoljno dubok džep da kupi ovu "podvodnu jazbinu zlikovca iz filma o Bondu“.

Ovo nije prvi pokušaj da se napravi luksuzna podmornica. Aston Martin je otkrio planove za konceptni brod vrijedan četiri miliona dolara u 2017. I to nije prvi put da je Migaloo dospio na naslovne strane zbog svojih vizija. Na sajmu jahti u Monaku 2015. godine, prikazao je planove za Kokomo Ailand, svoje 80 metara visoko privatno plutajuće ostrvo (sa vodopadom) kojim možete ploviti.

Da li će plovilo Migaloo M5 srećno zaploviti u stvarnost ili će potonuti bez traga? Teško je reći, ali vjerovatno imate vremena da počnete da štedite…

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.