Da li treba da izbacimo vino iz mediteranske ishrane?
Ilustracija

EU pred usvajanjem novog zaključka oko najzdravije ishrane na svijetu

Da li treba da izbacimo vino iz mediteranske ishrane?

Naučnici razmatraju izbacivanje crvenog vina iz mediteranske ishrane koja se promoviše kao najzdravija ishrana na svijetu.

Uz ribu, maslinovo ulje, sveže voće i povrće, crveno vino u umjerenim količinama oduvjek se smatralo jednim od razloga za duži životni vijek južnih Evropljana, jer jedinjenja koja se nalaze u kožici grožđa mogu pomoći u zaštiti od srčanih oboljenja, demencije i drugih bolesti.

Mediteranska ishrana obično preporučuje malu čašu ili dvije crvenog vina dnevno uz obroke.

Ali neka istraživanja ukazuju na to da ne postoji bezbjedna količina alkohola i da je potpuna apstinencija najbolja.

Evropski istraživački savjet finansirao je četvorogodišnju studiju u kojoj je učestvovalo 10.000 Španaca kako bi se vidjelo kako umjerena konzumacija vina utiče na zdravstvene probleme kao što su bolesti srca i dijabetes.

Dr Migel Martinez-Gonzales, koji vodi istraživanje na Univerzitetu Navara u Pamploni, u Španiji, objavio je prošlog mjeseca rad pod nazivom „Da li treba da izbacimo vino iz mediteranske ishrane?“.

Njegovo istraživanje ukazuje na to da bi se umanjila efikasnost te ishrane, ali se takođe  plaši da će podstaći ljude da pretjerano piju.

Ako Evropska unija prihvati zaključke dr Migela Martinesa-Gonzalesa i njegovog tima, crveno vino više neće biti na listi namirnica uključenih u mediteransku ishranu, prenosi Index.hr.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.