Pavlović: PES pokušava da zamuti vodu pričom o tome ko može počiniti genocid ne bi li opravdali sopstveni nedostatak hrabrosti

"Politizuju pitanje nespremnosti vlasti u Crnoj Gori da bude kosponzor UN Rezolucije o Srebrenici"

Pavlović: PES pokušava da zamuti vodu pričom o tome ko može počiniti genocid ne bi li opravdali sopstveni nedostatak hrabrosti

Poslanički klub Pokreta Evropa sad (PES) saopštio je sinoć kako u toj partiji poštuju sve rezolucije koje su usvojene u crnogorskom parlamentu, a koje se odnose i na genocide počinjene na našim prostorima u prethodnom periodu, ali da ne podržavaju da se zbog odgovornosti bilo kog pojedinca imputira odgovornost bilo kom narodu.

Ova reakcija iz PES-a stigla je nakon što već danima brojne NVO, ugledni intelektualci, te opozicione partije u Crnoj Gori apeluju na Vladu i premijera Spajića da se naša zemlja priključi kosponzorstvu prijedloga Rezolucije o genocidu u Srebrenici koja će se uskoro naći pred Generalnom skupštinom UN.

- Saopštenjem o tome da poštuju "rezoluciju Skupštine" PES nastavlja da politizuje pitanje nespremnosti vlasti u Crnoj Gori da bude kosponzor UN Rezolucije o genocidu u Srebrenici - ocijenio je za Portal Analitika profesor na kanadskom Univerzitetu Alberta Srđa Pavlović.

Očigledno je, kaže on, da ova partija i državne institucije koje ona vodi ne žele da se jasno deklarišu povodom UN Rezolucije.

- Iz tog razloga nastoje da zamute vodu pričom o tome ko može počiniti genocid i pričom o tobožnjoj kolektivnoj odgovornosti itd, te da promijene temu ne bi li nekako opravdali sopstveni nedostatak hrabrosti. Naravno, zločin genocida mogu da počine samo pojedinci - individualne ubojice kao pripadnici organizovanih vojnih ili paravojnih formacija - napominje Pavlović.

Ukazuje da civili rijetko ginu od zalutalih metaka te zato, kako dodaje, genocidne aktivnosti individualnih ubojica podliježu krivičnoj odgovornosti.

- Izuzetno je važno da se ne zaboravi činjenica da se zločin genocida ne dešava slučajno i da nije proizvod individualne odluke! To je krvavi rezultat vojno-političke odluke elite na vlasti koja fizičko uništavanje određene grupe u cjelini ili u dijelovima koristi kao alatku za ostvarivanje svojeg vojno-političkog cilja. Ove aktivnosti se podvode pod kategoriju komandne i političke odgovornosti - naglašava Pavlović.

Sagovornik Analitike podsjeća i da je zločin genocida rezultat procesa sistemskog planiranja, pa je stoga i pravni fokus na dokazivanje važnog kriterijuma "namjere".

- Nijedan od ovih elemenata: fizičko činjenje zločina – ubijanje; sistemska odluka da se zločin genocida počini kao alatka vojne strategije, ne mogu da se uzmu kao dokazi o kolektivnoj krivici (krivici cijelog naroda). Ta katagorija postoji samo i isključivo u glavama nacionalista i genocidnih ubojica koji se trude da sakriju sopstevne krvave tragove - izričit je Pavlović.

Istini za volju, kako dodaje, kolektivna odgovornost može da bude metafizička kategorija, na način i u obimu koji je detaljno i argumentovano obrazlagao Karl Jaspers u svojoj knjizi “Pitanje njemačke krivice”.

- Ono što "otvara rane" jeste politizacija genocida kojoj pribjegava i PES, kao i dokazana nespremnost i nesposobnost političkih elita na vlasti da prepoznaju istinu i prigrle je kao polaznu tačku sopstvenog javnog djelovanja. PES politizuje genocid u Srebrenici tako što raspravu oko UN Rezolucije i pozive da Vlada Crne Gore kandiduje državu kao kosponzora te Rezolucije gura u stranu, dok kao glavnu temu nudi ono o čemu malo ko priča - poručuje Pavlović.

Izvor:Pobjeda

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.