Psihološki trikovi koji će vam olakšati život
Ilustracija

Osam činjenica

Psihološki trikovi koji će vam olakšati život

Psihologija je moćna stvar. Ona je odgovorna za mnogo toga što uradimo u životu, svjesno ili nesvjesno. Srećom, mi smo tu da vam pomognemo kako da shvatite svoj mozak.

Ovo je 8 činjenica koje će vam pomoći da bolje razumijete svoj život.

1. Boje

Da li ste se ikada pitali zašto neki brendovi biraju određene boje za svoj logo. Pa, u pitanju je psihologija. Naš mozak povezuje određene emocije sa određenom bojom kao što možete vidjeti na tabeli.

ŽUTA - super

NARANDŽASTA - sreća

CRVENA - pažnja

LJUBIČASTA -  pametna

PLAVA - jaka

ZELENA -  mir

SIVA - balans

2. Hvaljenje inteligencije

Kada hoćete da udjelite kompliment djetetu, bolje je da se fokusirate na težak rad koji je uložilo u postizanju rezultata nego u njegovu inteligenciju. Istraživanje je pokazalo da je bolje kada kažete “mora da si se mnogo potrudio za ovo” nego kada kažete “tako si pametan”.

3. Lucidna sanjanja

Oni koji igraju igrice su bolji u lucidnom sanjanju nego oni koji ne igraju igrice. Provjerite ovaj vodič o lucidnom sanjanju.

- Lezite da spavate. Bolje je kada ste jako umorni. Lezite na leđa, stavite ruke kraj tijela i zatvorite oči. Ostanite potpuno mirni. Morate ostati budni. Vaš mozak će slati podatke vašem tijelu da ste spremni za spavanje. Ovi signali su: Nešto će vas zasvrbjeti, tjerati vas da promenite položaj tijela, čačkati da trepnete ili otvorite oči. Morate da ignorišete sve ove instinkte. Nakon 20ak minuta osjetićete težinu na grudima. Možda ćete čak čuti i čudne zvukove. Sada se nalazite u paralizi sna. Ako otvorite oči možda ćete početi da halucinirate (da sanjate otvorenih očiju) i nećete moći da pomjerite tijelo. Tijelo vam sada potpuno spava. Sada kada ste svjesni da sanjate, možete da zatvorite oči i odmah ćete nastaviti da sanjate. Bićete potpuno svjesni da sanjate (budni u snu) i moći ćete da utičete na tok vašeg sna.

4.Iskrenost i oči

Par očiju (pravih ili na ekranu) će nas natjerati da budemo iskreniji, pokazalo je jedno istraživanje. Ukoliko želite da vam neko nešto otkrije prije će to uraditi kada ga gledate, ili pored vas stavite sliku očiju.

5. Pažljivo izgovarajte “Ti”

Dokazano je da izgovaranje ove riječi mnogo nervira ljude kada se svađaju. Izbjegavajte da je koristite tada.

6. Lakše do “Da”

Potrebno vam je odobrenje za nešto. Probajte sljedeće.
Kada tražite nešto od nekoga obavezno klimajte glavom. Imamo nešto što se zovu “minorni neuroni” u našem mozgu koji nam pomažu da imitiramo akcije drugih. Ako osoba počne da klima sa vama, počeće i da se slaže sa vama.

Kada morate da tražite veliku uslugu, počnite tako što ćete tražiti manju. Ovo se zove “noga kroz vrata” fenomen. I obrnuto. Ako tražite malu uslugu, počnite od velike pa će onda traženje male djelovati kao laka stvar.

7. Ovo je bolji način za kritikovanje

Ukoliko neko nije u pravu umjesto da mu to tako kažete recite to na drugi način. Na primjer:
Ovo ne valja: Potpuno si pogriješio. Potpuno!
Efikasno: Nisam sigurna da shvatam šta mi govoriš. Ja čujem da si mi rekao _____. Jel sam te razumjela pogrešno?

8. Pazite se naljepnica na kolima

Istraživanje je pokazalo da vozači koji lijepe naljepnice po kolima (beba u kolima, ograničenja brzine i sl) zapravo voze brže i skloniji su saobraćajnim nezgodama. To je zato što na taj način obilježavaju svoju teritoriju i agresivniji su zbog toga.

(kolektiv.me)

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.