Iskustvo mališana u vrtiću u Danskoj izaziva rasprave na mrežama: Mnogima je nezamislivo
Foto: Instagram

Iskustvo mališana u vrtiću u Danskoj izaziva rasprave na mrežama: Mnogima je nezamislivo

Skandinavske zemlje prepoznatljive su po jedinstvenom odgojnom sistemu, a nedavno je snimak mališana u vrtiću u Danskoj privukao pažnju na mrežama.

Naime, prikazuje djecu koja se igraju u blatu što je mnogim roditeljima prilično nezamislivo, a u opisu se ističe koje sve dobrobiti za mališane nudi.

"Igranje i skakanje u blatu je više od zabave – neophodno je za senzorni razvoj djece. Kada se djeca umažu u blatu, angažuju sva svoja čula: dodir, vid, miris, pa čak i zvuk", naveli su u opisu snimka na Instagramu.

U nastavku su pojasnili koliko ovo može biti bogato iskustvo za sva čula: "Od osjećaja mljackanja između njihovih prstiju do zemljanog mirisa koji ispunjava vazduh, igra u blatu nudi bogato čulno iskustvo koje se ne može ponoviti u zatvorenom prostoru. Pustite ih da prigrle nered i zarone u radost blatne igre – njihova čula će im zahvaliti na tome".
Video je izazvao brojne komentare, a dok su se neki pitali šta djeca mogu naučiti iz ovakvog iskustva drugi su isticali da ne bi bili oduševljeni da im se djeca pojave u ovako prljavoj odjeći.

Ipak, bilo je i onih koji su smatrali da su ovakva iskustva itekako korisna za djecu te iskazali žaljenje što nisu praksa u većini evropskih zemalja.

Roditelji iz skandinavskih zemalja ističu da je ovo uobičajena praksa u vrtićima u ovim zemljama te da nakon što vide prljavu odjeću zapravo znaju da su im se djeca zabavila.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.